ABD: Esad ile ilişkileri normalleştirme veya iyileştirme planımız yok

ABD: Esad ile ilişkileri normalleştirme veya iyileştirme planımız yok

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetiyle diplomatik ilişkileri “normalleştirme veya iyileştirme” planı olmadığını ve başkalarını da bunu yapmaya teşvik etmediğini söyledi. ABD, 2012’den bu yana Suriye’yle diplomatik ilişkilerini askıya almıştı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Reuters haber ajansına yaptığı yazılı açıklamada “ABD, Esad rejiminin Suriye halkına uyguladığı vahşet göz önüne alındığında, Esad rejimiyle diplomatik ilişkilerimizi normalleştirmeyecek veya geliştirmeyecek ve başkalarını da bunu yapmaya teşvik etmeyecektir” dedi.

Açıklamada, ayrıca, “Esad bizim gözümüzde hiçbir meşruiyet kazanmadı ve şu anda ABD’nin Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmesi söz konusu değil. Suriye’de ve bölgede istikrarın ancak tüm Suriyelilerin iradesini temsil eden bir siyasi süreçle sağlanabileceğine inanıyoruz. Kalıcı bir siyasi çözümün ulaşılabilir olmasını sağlamak için müttefikler, ortaklar ve BM ile birlikte çalışmaya kararlıyız.” denildi.