ABD: El Kaide’nin iki numaralı liderini hedefledik

ABD: El Kaide’nin iki numaralı liderini hedefledik

Amerikalı yetkililer, ABD’nin Pazartesi günü Pakistan’da gerçekleştirdiği insansız uçak saldırısının, El Kaide’nin iki numaralı ismi Ebu Yahya el-Libi’yi hedeflediğini açıkladı.

ABD yetkilileri, Afgan sınırı yakınlarındaki Kuzey Veziristan bölgesine düzenlenen saldırıda el-Libi’nin ölenler arasında olup olmadığının henüz bilinmediğini belirtti.

Pakistanlı yetkililer, insansız uçaklardan atılan iki füzenin 15 kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi.
Reuters haber ajansı, Pakistan dışişleri bakanlığının, “yasa dışı” olarak nitelediği saldırıyı kınadığını duyurdu.
‘Büyük bir darbe’ Bir Amerikalı yetkili, BBC’ye yaptığı açıklamada, Kuzey Veziristan eyaletinin başkenti Miranşah’taki Hesokhel bölgesine yapılan saldırıda el-Libi’nin hedef alındığını belirtti.
Pakistan yetkilileri, El Kaide militanlarının saklandığı iddia edilen yerleşim alanına düşen ilk füze saldırısında üç militanın öldüğünü bildirdi.
İkinci füze ise, yerleşim alanına gelen diğer 12 militanın ölümüne yol açtı.

ABD’li yetkililer, ölenler arasında el-Libi’nin de bulunması halinde, “El Kaide’ye büyük bir darbe” vurulmuş olacağını ifade etti.
Washington, Usame bin Ladin’in geçen yıl öldürülmesinden bu yana, Libya kökenli el-Libi’nin El Kaide’nin iki numaralı ismi haline geldiğine inanıyor. Mısır kökenli Ayman el-Zawahiri ise, örgütün yöneticisi durumunda.
Ebu Yahya el-Libi’nin, Pakistan’da aşiretlerin hüküm sürdüğü bölgede örgütün günlük idaresinden sorumlu olduğu düşünülüyor.
El-Libi’nin daha önce de 2009’deki başka bir insanmsız uçak saldırısında öldürüldüğü açıklanmış, fakat bu bilgi sonradan yalanlanmıştı.
‘Saldırı NATO ikmal talebinin reddine de yanıt’ Pakistan’ın Afgan sınırındaki aşiret bölgeleri, El Kaide ve Taliban militanlarının faaliyet merkezi olarak görülüyor. Pakistan’ın itirazlarına rağmen, ABD son iki haftada bölgeye sekiz insansız uçak saldırısı düzenledi.
BBC’den Alin Makbul’un İslamabad’dan bildiridiğine göre, 23 Mart’tan bu yana en büyük can kaybıyla sonuçlanan bu sekizinci saldırı, NATO’nun Pakistan üzerinden ikmal ihtiyacını karşılama talebinin cevapsız kalması üzerine gerçekleşti.
Afgan sınırındaki bir Amerikan hava saldırısında 24 Pakistanlı askerin ölmesine tepki olarak, Pakistan hükümeti, altı ay önce bu ikmal hattını kapatmıştı.
Pakistan, insansız uçak saldırılarının ülkede Amerikan karşıtı duyguları tetiklediğini ve siviller arasında ölümlere neden olduğunu ifade ederek bu operasyonlara karşı çıkarken, ABD saldırıların etkili olduğunda diretiyor.

Daha önce New York Times gazetesine açıklama yapan Amerikalı yetkililer, Obama ile güvenlik güçleri arasında yapılan toplantılarda hangi militanların insansız uçak saldırısı ile öldürüleceğine karar verildiğini ve her saldırının Obama’nın onayını alınarak gerçekleştiğini belirtmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.