239 kişiyi taşıyan Malezya uçağı denize çakıldı

239 kişiyi taşıyan Malezya uçağı denize çakıldı

Malezya Havayolları’na ait 239 kişi taşıyan yolcu denize çakıldı. Vietnam hava sahasındayken irtibatı kesilen uçağın Vietnam- Malezya hava sınırının olduğu bölgeye düşmüş olabileceği, ancak tam yerinin bilinemediği ifade edildi.

Kuala Lumpur- Pekin uçuşunu yapan ‘MH370’ sefer sayılı Boing 777-200 tipi yolcu uçağıyla bağlantı yerel saatle gece 2.40’ta (TSİ 20.40) kesildi. Kalkıştan yaklaşık 2 saat sonra deniz üzerindeyken radarda kaybolan uçakta, 1’i bebek olmak üzere 227 yolcu ile 12 mürettebat bulunuyordu.

Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre, 13 ayrı ülke vatandaşı taşıyan uçak, kaybolduğu sırada Vietnam hava kontrol sahasındaydı. Malezya Havayolları’nın açıkladığı listeye göre, uçakta Türk vatandaşı bulunmuyor. Uçaktakilerin büyük çoğunluğunu Çin vatandaşları oluşturuyor. Söz konusu uçak 11 yıl 10 aydır serviste, 53 yaşındaki kaptan pilotun 18 bin 365 saatlik uçuş tecrübesine sahip olduğu belirtildi.

4 ülke kaybolan uçağı arıyor

Malezya Hava Yolları’na ait olan ve 14 saattir sinyal alınamayan yolcu uçağını arama kurtarma çalışmaları için başta Çin olmak üzere Malezya, Singapur ve Vietnam seferber oldu. Çin medyasında ilk gündem maddesi olan kayıp yolcu uçağı ile ilgili gelişmeler dakika dakika servis ediliyor. Son yayınlanan haberlere göre, Malezya Hava ve Deniz Komutanlığı’na bağlı kurtarma ekiplerinin uçaktan son alınan sinyal bölgesine doğru yola çıktıkları açıklandı. Öte yandan Singapur Hava Kuvvetleri Komutanlığı kaybolan uçağın bulunması için C130 Hercules kargo uçağını tahsis etti. Pekin yönetimi ise yaşanan bu gelişmelerin ardından sahil güvenlik gemilerini sinyalin koptuğu bölgeye doğru yönlendirdi. Bunun yanı sıra Çin ayrıca 14 profesyonel kurtarma gemisi, 6 adet sahil güvenlik gemisi ve 2 tane arama kurtarma uçağı yolladığı ifade edildi.

Çin, düşen uçaktaki 154 vatandaşına ağlıyor

Çin, Kuala Lumpur’dan Pekin’e gelirken Vietnam’da düştüğü sanılan Malezya Havayolları’na ait uçaktaki 154 vatandaşına ağlıyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise Pekin’deki yılık meclis toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, uçakla irtibatın kesildiği ve bundan endişe duyduklarını, her türlü girişimde bulunduklarını açıkladı. Pekin’deki havaalanına giden uçaktakilerin yakınları, net bilgi alamamaktan yakınırken, yetkililer, yolcu yakınlarını havaalanı yakınındaki otele yerleştirdi.Çin medyasının Çin Sivil Havacılık Kurumu’ndan aldığı bilgilere göre uçakta 158 Çin vatandaşı bulunuyor, ancak Malezya makamları bu sayıyı 154 olarak açıklamıştı.

Malezya Havayolları’nın ilk büyük kazası değil

Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı 1995 yılında iç hat seferi sırasında düşmüş ve kazada 34 kişi hayatını kaybetmişti.


Toplam 88 uçaklık filoya sahip Malezya Havayolları, geçen yıl yapılan Dünya Seyahat Ödülleri oylamasında Asya’nın önde gelen havayolu seçilmişti. Buna karşın, son dört çeyrek üst üste zarar açıklayan şirketin son dönemde mali sorunlar yaşadığı biliniyor.

Asya’da son derece hızlı büyüme kaydeden havayolu taşımacılığına ilişkin güvenlik endişeleri uzun süreden bu yana gündemde bulunuyor. Hızla büyüyen havayollarının yapısal sorunları ve insan kaynakları sıkıntıları endişeye yol açıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.