Facebook, nefret söylemlerini silmek için Almanya’da merkez kuruyor

Facebook, nefret söylemlerini silmek için Almanya’da merkez kuruyor

Facebook, eleştirilerin artması üzerine Almanya’da da nefret içeren yorumlara karşı önlem alma kararı aldı. Sosyal paylaşım sitesi, Bertelsmann medya şirketine bağlı Arvato adlı şirketten bir ekibin yardımıyla nefret söylemi içeren yorumları gözden geçirecek ve daha hızlı bir şekilde silinmesini sağlayacak. Ekipte; Almancanın yanı sıra Türkçe, Arapça ve Fransızca bilen çalışanlar da bulunacak.

Facebook bugüne kadar hukuka aykırı içerikleri silmek için dört merkezden çalışıyordu ve bu süreç uzayabiliyordu. Yeni uygulama ile silme işlemi Berlin üzerinden gerçekleşecek. Çalışan sayısında ise bir netlik yok. Alman medyasına yansıdığı kadarıyla üç rakamlı bir sayı söz konusu.

POLİTİKACILARIN DİRENCİ FACEBOOK’A GERİ ADIM ATTIRDI

Facebook’un bu kararı politikacıları sevindirdi. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Facebook ve Twitter gibi paylaşım sitelerinin yönetiminden daha fazla çaba talebinde bulunmuş ve nefret mesajları karşısında daha çok önlem alınması konusunda anlaşmaya varmıştı. Yeşiller’in sosyal medya uzmanı politikacılarından Konstantin von Notz, son aylarda politikacıların daha etkin mücadele etmeleri için sosyal medya kuruluşlarını sıkıştırdığını hatırlattı ve Almanya’dan çalışan ekibin daha etkin bir mücadele ortaya koyacağını söyledi.

Von Notz, “İçerikler sadece Alman hukuku açısından kontrole tabi tutulup silinmemeli, aynı zamanda adli kovuşturmaya bakan mercilere iletilmeli.” dedi. Politikacıya göre, ekibin görevi içinde bunun da olup olmayacağı henüz netleşmiş değil. Yeşiller’den bir diğer politikacı Renate Künast da Almanya’dan çalışan bir ekibe başvurmanın çok gecikmiş bir uygulama olduğunu dile getirdi. Künast, “Şimdiye kadarki uygulama pratik değildi ve hukuka daha da aykırı sonuçları beraberinde getiriyordu.” şeklinde konuştu.

Facebook daha önce bu uygulamaya sıcak bakmıyor ve nefret içeren söylemlerin işlemden geçmesinin merkezi kurumlarda daha kolay olacağını savunuyordu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.