Türk sanat eserleri New York’ta sergilendi

Türk sanat eserleri New York’ta sergilendi

Manhattan’da sanatseverlerin beğenisine sunulan ‘‘Türk Sanatı’nın Hazineleri’’ adlı sergi büyük ilgi gördü. New York Türk Kültür Merkezi’nin (TCC) organize ettiği sergi, New York Teknoloji Enstitüsü’nün (NYIT) ev sahipliği yaptığı resepsiyon ile açıldı.

10 farklı sanatçının eserinin yer aldığı sergiye, NYIT öğretim görevlileri, sanat severler ile çok sayıda öğrenci katıldı. Ebru ile kaligrafi sanatlarının canlı icra edildiği sergide, Beyhan Karahan, İrfan Önürmen, Gülnur Özdağlar, Ardan Özmenoğlu, Yasemin Özsavaşcı, Rıfat Şahiner, Hülya Toksöz Şahiner, Majed Seif, Bingül Sevimli ile ünlü Melikşah Soytürk’ün karakalem eserleri yer aldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan NYIT Rektör Yardımcısı Rahmat Shoureshi, sanatın birleştirici gücünün, resepsiyona katılan onca farklı milletten insanın bir araya gelmesinden de anlaşılabileceğini dile getirdi. Rektör Yardımcısı Shoureshi, bu yıl okullarında ‘‘Türkiye Yılı’’ ilan ettiklerini hatırlatarak, bu kapsamda sene içerisinde çeşitli aktiviteler yaptıklarını söyledi.

Türk sanat eserlerinin okullarında sergilenmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Shoureshi, ‘‘Sanatın dili evrenseldir ve öğrencilerimizin dünyayı anlamlarına çok değerli katkılar sağlamaktadır.’’ dedi.

NYIT’nin, her öğrencisine en kaliteli eğitimi vermeyi amaçladığını belirten Shoureshi, ‘‘Nereden, hangi dinden veya kültürden oldukları önemli değil. Önemli olan bu gençlere en iyi eğitimi vererek onları hayata en iyi şekilde hazırlamak bizlerin görevi.’’ dedi.

Açılışın bir diğer konuşmacısı olan New York TCC Başkan Yardımcısı Mehmet Kılıç da amaçlarının Türk kültür ve sanatını tanıtmak olduğunu dile getirdi. Kılıç, bu amaçla yıl içerisinde düzenledikleri onlarca etkinlikten bahsederek, New York ve ABD’de her yıl artan Türkiye ilgisinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sergideki karakalem çalışmasıyla adından söz ettiren sanatçı Melikşah Soytürk, yurt dışında açtığı sergilerde Türkiye’de olanlardan daha fazla ilgi ve talep olduğuna işaret etti. Soytürk, ‘‘İnsanımızı eleştirmek adına söylemiyorum bunları ancak bu konuda bir eğitim eksiğimizin olduğu gerçek.’’ dedi.

Daha önce ABD’de bir sergisinin açıldığını ve önümüzdeki yıl için de yenisini açacaklarını aktaran Soytürk, eserlerine olan ilgiden çok memnun olduğunu dile getirdi.

IMG_8903NYIT’de açılan sergide eseri bulunan sanatçılardan bir diğeri Ebru sanat ustası Bingül Sevimli’ydi. Türk sanatının tanıtımı adına her etkinliğe katıldığını belirten Sevimli, bu sergiye de klasik baddal ve modern tarzda ebru eserleri ile iştirak ettiğini dile getirdi.

Türk sanatının tanıtmanın Türkiye’yi tanıtmak anlamına geldiğini belirten Sevimli, ‘‘Sanat her dile ve dine hitap eder, kuşatıcıdır ve birleştiricidir. Gençlere Türk sanatının da evrensel dilini göstermekten dolayı çok mutluyum.’’ dedi.

Sergi açılışı resepsiyonunda Yasemin Özsavaşcı canlı Ebru sanatını icra ederken, Majed Seif de katılımcılara kaligrafi sanatının inceliklerini gösterdi.

Ay sonunda kapancak olan serginin süresi yoğun istek üzerine kasım ayının ikinci haftasına kadar uzatıldı. Sergiyi gezmek isteyenler, hafta içi 8:00 den akşam 18:00’e kadar 16 West 61. sokakta bulunan NYIT’e ait salonu ziyaret edebilirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.