Washington Post’tan Erdoğan’a: Ya reform yap, ya istifa et!

Washington Post’tan Erdoğan’a: Ya reform yap, ya istifa et!

Türkiye’de artan hukuksuzluk ve yok edilen basın hürriyetine karşı dünya genelinden tepkiler artarak gelmeye devam ediyor. ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post için ortak bir yazı kaleme alan ABD’nin Türkiye eski büyükelçileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı istifaya çağırdı.

ABD’nin eski Türkiye büyükelçilerinden Mort Abramowitz ve Eric Edelman, Erdoğan’ın giderek otoriterleştiğini ve tekrar demokrasi yolunda reforma gitmemesi durumunda istifa etmesi gerektiğini savundu.

”Bipartisan Policy Center” (Partiler Üstü Politika Merkezi) adlı kuruluşun Türkiye masası eş başkanları Abramowitz ve Edelman, “Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Türkiye, giderek otoriterlik ve istikrarsızlığa doğru itiliyor” diye yazdı.  

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ KARANLIK GÖRÜNÜYOR

Hükümetin kararı ile içinde ülkenin en yüksek trajlı gazetesinin de olduğu muhalif bir medya grubuna el konduğuna işaret edilen yazıda, “Son yaşananlar Erdoğan’ın ülkenin potansiyelini nasıl kötüye kullandığını ortaya çıkarıyor” denildi.

Yakın döneme kadar ülkenin geleceği adına çok parlak günlerin öngörüldüğünü belirterek emekli büyükelçiler, “Bugün, Türkiye’nin geleceği çok kasvetli görünüyor. Büyümenin aksine Erdoğan otoriterliği, ekonomik yavaşlama ve iç savaş doğru yönlendiği görülüyor’’ diye yazdı.

Erdoğan liderliğinde artık demokratik gelişmeler yaşanmasının mümkün olamayacağı ifade edilen makalede, AKP’nin, kuruluşunda vaade dönüştürdüğü reformlar, temel hak ve özgürlükler ile hukuk ihlallerini sistematiğe dönüştürdüğü vurgulandı.

 

TÜRKİYE, 20 YY TOTALİTARİZMİNİN KARANLIK GÜNLERİNİ AKLA GETİRİYOR

Makalede, Erdoğan’ın muhalif sesleri susturmak için yalnızca gazetecileri işten çıkarma ya da hapse attırmadığı, 2009 yılında bir basın kuruluşuna 2.5 milyar dolarlık vergi cezası kestirdiği ifade edildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de son gelişmeler korkutucu klişeler ve 20. yüzyıl totalitarizminin karanlık günlerini akla getirmekte. Geçtiğimiz günlerde bir AKP milletvekili önderliğinde bir gazetenin ofisi basıldı ve mafyavari bir şekilde gazeteci dövüldü. Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dahil olmak üzere birçok AK Partili kurucu üye partinin kurucu üyeliğinden çıkarıldı. Binlerce insan arasından biri olan 13 yaşındaki bir çocuk Erdoğan’a hakaret etmek suçlamasıyla tutuklandı. Aynı şekilde bir kadının kocası, eşini, Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla dava etti. 

Türkiye’nin Suriye’deki radikal grupları silahlandırdığı ve desteklediği iddiasına yer verilen makalede, Türkiye’de gerçekleşen bombalı saldırılarılara da dikkat çekilerek, “Türkiye, alevlendirdiği terörizmin tehlikeli misillemesini yaşıyor” denildi.

TÜRKİYE İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİYOR

Türkiye’de artan otoriterliğin yanı sıra ekonomik durgunluğun yaşanmaya başlandığı kaydedilen makalede, ülkenin iç savaşa sürüklendiği ifade edildi. Emekli büyükelçiler, “Bu otoriterlik ve istikrarsızlığın sonuçları Türkiye’nin turizm endüstrisini kötü biçimde etkiliyor ve Türkiye ekonomisinin geleceğinden kaygı duyan pek çok ekonomist ile yabancı yatırımcının gözünü korkutuyor’’ yorumunda bulundu.

Erdoğan liderliğinin Türkiye maliyetinin yüksek olacağı imasında bulunan emekli büyükelçiler, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye, otoriterliğe ve istikrarsızlığa gömüldü. Hükümetin Türkiye’nin yüksek tirajlı gazetesi de dahil olmak üzere muhalif medya gruplarına el koyması Erdoğan’ın ülkesinin potansiyeline nasıl ihanet ettiğinin yalnızca son göstergesi… Açıkçası demokrasi, bundan böyle Erdoğan’la ilerleyemez. AKP’nin başlangıçta vaat ettiği dönüştürücü reformlar temel özgürlüklerin ve yasal hakların sistematik istismarına yol açtı. AKP’nin demokratik olmayan tavrına yol açan askeri nüfuzu ele geçirme çabası, siyasi rakiplerinin önüne konan sahte delillerin yer aldığı davalarla ortaya çıktı.” diye yazdı.

ERDOĞAN YA REFORM YAPMALI, YA İSTİFA ETMELİ

PKK ile barış sürecinin bitirilmesinin ardından çatışmaların yeniden alevlendiği belirtilen yazıda, “AKP ve PKK arasındaki müzakerelerin geçen sene çökmesi, askeri çatışmayı yeniden alevlendirdi. Güçlü, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye’nin mümkün ve elzem olduğuna inanmaya devam edeceğiz. Ama bu, hükümetin bu hedeflere bağlı kalmasını ve kararlı olmasını gerekli kılıyor. Eğer Erdoğan ülkesine daha parlak bir gelecek hazırlamayı hala istiyorsa, ya reform yapmalı ya da istifa etmeli.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.