‘Global İfade Özgürlüğü Ödülü’, Türk hukukçuların oldu

‘Global İfade Özgürlüğü Ödülü’, Türk hukukçuların oldu

Dünyanın saygın üniversitelerinden Columbia Üniversitesi, ikinci kez verdiği ‘Global İfade Özgürlüğü Ödülü’ne Türkiye’den İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve Avukat Serkan Cengiz’i layık gördü.

Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger’in girişimiyle bir araya gelen kurul, uluslararası hukuk normlarını teşvik ederek ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararlarını ve dünya çapındaki hukuki temsili baz alarak ödülleri dağıttı.

Columbia Üniversite tarafından yapılan açıklamada, ödülü alan 3 hukukuçunun, Türkiye tarafından erişme kapatılan YouTube ile ilgili Ankara Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itirazın kabul edilmediği, davanın daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınarak kararın bozulduğu ifade edildi.

Türk hukukçuların yanısıra Norveç Yüksek Mahkemesi de ödüle layık görüldü. Mahkeme, hükümet karşıtı terör soruşturması dahil olmak üzere gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakkını oy birliği ile kabul etmişti.

Columbia Üniversitesi Başkanı Lee C. Bollinger yaptığı açıklamada “Şu anda dünya çapında basın özgürlüğünü ve genel olarak sivil toplumun dinamizmini azaltmak için küresel çabalara şahitlik yaptıklarını ancak, özellikle ifade özgürlüğünün savunmak ve mahkemeleri bu konuda teşvik eden kişileri görmenin kendileri için önemli olduğunu”söyledi. Bollinger açıklamasında “Global İfade Özgürlüğü’ne sahip olanların, yasal haklar, sivil özgürlüklerin savunulması ve hayati öneme sahip bilgilerin sadece kendi ülkelerinde değil global alana taşıyan insanlar olduğunu” belirtti.

Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak, Türk hükümetinin Atatürk’e hakaret edildiği gerekçesi ile 5 Mayıs 2008 ile 30 Ekim 2010 tarihleri arasında Youtube’un tamamen kapatması üzerine mahkemeye başvurmuştu. Youtube üzerinden araştırma ve inceleme yaptıkları gerekçe göstererek tekrar açılmasını istemişti. Türkiye’deki mahkeme, erişim engelinin direkt olarak sadece başvuru yapan kişilere yönelik olmadığı için böyle bir dava açma haklarının olmadığı yönünde karar vermişti. Üst mahkemeye giden mağdurlar Ankara Ceza Mahkemesi’nden de “alt mahkemenin kararını haklı” kararı çıkınca davayı AİHM’ye taşınmıştı.

AİHM başvuranların AİHS’nin 10. maddesi “ifade özgürlüğü” ve 6. maddesi “adil yargılanma hakkı”nın ihlal edildiği yönünde karar vermişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.