Ricciardone: Türkiye’de özgür basının kaybı IŞİD ve PKK tehdidinden daha vahim

Ricciardone: Türkiye’de özgür basının kaybı IŞİD ve PKK tehdidinden daha vahim

ABD’nin Ankara eski büyükelçisi ve Atlantic Konseyi Rafik Hariri Merkezi Başkan Yardımcısı ve Direktörü Francis Ricciardone, basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin çok ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

Ricciardone, ‘‘Seçim öncesi izlemiş olan acı verici, bölücü (kutuplaştırıcı) seçim kampanyasının geride kalmış olmasını ve kurulacak olan AKP hükümetinin özgür, farklı (fikir ve görüş) ulusal basının demokrasi için hayati zorunluluk olduğu fikrinde olacağını umuyorum. Türkiye basın özgürlüğünü kaybederse bu, cumhuriyete ve Türk insanına bugüne kadar PKK ile IŞİD’in verdiğinden daha büyük bir yıkım verecektir” dedi.

Atlantic Konseyi’nin web sitesine mülakat veren Ricciardone, seçim sonuçlarını değerlendirdi. Eski büyükelçi, yeni kurulacak Türk hükümetinin ABD ve diğer ülkelerle ilişkilerini güçlü tutulmak zorunda olduğunu dile getirdi.

Ricciardone daha sonra şöyle konuştu; ‘‘Basın özgürlüğü konusuna gelince: Bunun eksikliği  Türk demokrasisinin olgunlaşması adına yıllarca ciddi ve bilinen sorunu olmuştur. Medya özgürlüğü ciddi eksikliklerine rağmen, AKP önderliğinde kurulacak yeni hükümetin bu durumu daha da kötüleştirmesi için bir neden göremiyorum. Aksine; tek-parti çoğunluğu ile kurulacak hükümetin başarısızlık durumunda tüm sorumluluğu tek başına üstelenecektir. Bu konuda ya da başka meseleler de elde edeceği bir başarı da küresel ve yerel pozitif geri dönüşümü olacaktır.’’

‘‘ÖZGÜR BASIN OLMAZSA BU PKK İLE IŞİD TEHDİDİNDEN DAHA VAHİM’’

Seçim öncesi takip edilen kutuplaştırıcı ve ayrımcı seçim kampanyasının geride bırakılmasını belirten Ricciardone, ‘‘Kurulacak olan AKP hükümetinin özgür, farklı (fikir ve görüş) ulusal basının demokrasi için hayati zorunluluk olduğu fikrinde olacağını umuyorum. Türkiye basın özgürlüğünü kaybederse bu, cumhuriyete ve Türk insanına bugüne kadar PKK ile IŞİD’in verdiğinden daha büyük bir yıkım verecektir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atatürk’ten bu zamana kadar gelmiş en yetenekli siyasetçi olduğunu belirten Ricciardone,  PKK’ın Türk devletine karşı yapmış olduğu şiddet eylemlerinin sandıktan tepki olarak halktan karşılık aldığını söyledi.

PKK’nın şiddet içeren 1970’lerin tarzı Marksist, Leninist devrimci çizgisinden vazgeçerek yeni bir strateji izlemeye çalıştığını belirten Ricciardone, ‘‘PKK’nın bu hesabı tutmadı. Ama bundan çok daha iyi bir ihtimal oluştu; HDP ile AKP merkezli hükümet vatandaşlarına daha iyi bir Cumhuriyet için (devlet) politik çözüm sürecini ileri götürebilir’’ dedi.

Seçimler sonunda Erdoğan’ın daha da otoriterleşebileceği yolunda endişelerin arttığı yolundaki bir soruya Ricciardone, meselesinin başkanlık ya da parlamenter sistem olmadığını asıl konunun Erdoğan ile partisinin güçler dengesini koruyan yeni bir anayasaya destek verip vermeyeceği olduğunu söyledi.

Seçimin iki en büyük kaybedeni olduğunu aktaran Ricciardone, bunların birisinin PKK diğerinin ise MHP olduğunu söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.