Bir Türk mahkemesi Gollum görselinin hakaret olup olmadığını belirlemek için 5 ‘Yüzüklerin Efendisi’ uzmanı görevlendirdi

The-Washington-Post-logoTürk doktor Bilgin Çiftçi işini kaybetti. Mahkemeye çıkarıldı. Ve hapse girip girmeyeceği tek bir şeye bağlı:

Gollum iyi biri mi?

DHA’ya göre Çiftçi, Ekim ayında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Yüzüklerin Efendisi” filmindeki garip yaratıkla karşılaştıran bir görseli paylaşmasının ardından Halk Sağlığı Kurumu’ndan uzaklaştırıldı.

Devletin başındaki kişiye hakaret etmek Türkiye’de hapis ile cezalandırılabilen bir suç ve Çiftçi Facebook sayfasında görselin görülmesinden sonra hemen mahkemeye çıkarıldı.

Ama mahkemeye çıktığında Çiftçi kimseye hakaret etmediği konusunda ısrarcı oldu. Yapışkan derisi ve tartışmaya açık konuşma alışkanlıklarına rağmen birçok kişi Gollum’un kötü bir karakter olmadığını söylüyor. Hatta kahraman bile olabilir. Sonuçta Frodo’nun parmağındaki yüzüğü ısıran ve kazara da olsa Hüküm Dağı’nın içinde kaynayan lavların arasına düşürerek Orta Dünya’yı yüzüğün tiranlığından kurtaran Gollum’du. (spoiler!)

İstanbul merkezli gazete Today’s Zaman’a göre, Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman bu karmaşık karakterle ilgili okuduklarına dair baş hâkimi zorlayınca, hâkim sadece filmlerin bir kısmını izlediğini kabul etmek durumunda kaldı.

Bunun üzerine hâkim Çiftçi’nin savunmasının geçerli olup olmadığına karar vermek üzere bir uzman heyeti görevlendirdi. Today’s Zaman’a göre heyet iki akademisyen, iki davranışsal bilim adamı ya da psikolog ve bir de sinema ve televizyon yapımları uzmanından oluşacak. Heyetin, mahkeme Şubat ayında tekrar toplanmadan önce kanıtları gözden geçirmek için iki ayı bulunuyor.

Salı günü DHA’ya konuşan Danışman, davanın “Gollum’un gururunu kurtarma davasına” dönüştüğünü söyledi.

Ama uzman incelemesinin sonucunun çoktan ölmüş olmasının yanı sıra, sadece J. R. R. Tolkien’in hayal gücünün bir ürünü olan Gollum’dan çok, Today’s Zaman’ın haberine göre suçlu bulunması durumunda iki sene hapisle cezalandırılabilecek olan Çiftçi üzerinde bir etkisi olacak.

Türk Ceza Kanunu, devletin başındaki kişiye hakaret edenlerin, hakareti halka açık şekilde yapması ya da hakaretin bir gazeteci tarafından yapılması durumunda dört yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini belirtiyor. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemle hakaret soruşturmalarının sayısındaki artış örtüşüyor.

BBC’nin haberine göre Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014 ile bu senenin Mart ayı arasında 236 kişi “devletin başkanına hakaret etme” suçundan soruşturuldu. Bu 236 kişinin 105’i hakkında resmi soruşturmalar açıldı.

Dergisi Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle soruşturulan karikatürist Selçuk Erdem, BBC’ye Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetinin “şaka anlayışına sahip olmadığını” söyledi. “İfade ve eleştiri özgürlüğünü istemiyor ya da sevmiyorlar.”

Erdoğan da bir New York Times gazetecisinin yazısından “utanmaz, ahlaksız, ihanet” sözcüklerini kullanarak bahsetmişti. Bu sözler Gollum’la kıyaslanmaktan daha mı iyi, daha mı kötü?

Yazının orjinali için linki tıklayınız: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/12/02/a-turkish-court-appointed-five-lord-of-the-rings-experts-to-figure-out-whether-this-gollum-meme-is-offensive/

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.