REUTERS – Türkiye doğum oranının düşmesini önlemek amacıyla teşvik vermeye hazırlanıyor

REUTERS – Türkiye doğum oranının düşmesini önlemek amacıyla teşvik vermeye hazırlanıyor

Türkiye’de, açıklanan resmî verilere göre nüfusun yaş ortalamasının ilk kez 30’un üzerine çıkması üzerine yavaşlayan doğum oranlarını tersine döndürmek amacıyla kısırlık tedavisinin ücretsiz olması gibi bazı teşvikler verilmesi planlanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 75 milyondan fazla nüfusa sahip olan Türkiye’nin, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasında olmasını istiyor.
Erdoğan, iktidara geldiğinden bu yana kişi başına düşen millî gelir üçe katlandı.
Ancak hükûmet, yaşlanan nüfusun Türkiye’yi nihayetinde -tıpkı Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi- azalan bir iş gücü ve artan sağlık harcamalarına doğru sürüklemesinden endişe duyuyor.
Dindar ve sosyal anlamda muhafazakâr olan Erdoğan, iktidara geldiğinden bu yana ailelere üç çocuk yapmaları telkininde bulunuyordu fakat son dönemde bu sayıyı beşe çıkardı.
Ancak Erdoğan iktidara geldiğinden beri ülkenin doğum oranı, nüfusun yenilenmesi için gereken kadın başına doğum oranı olan 2,1’in altına düştü.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Erdoğan’ın, çabalara önderlik etmesi için kendisine talimat verdiğini belirtti. Söz konusu çabalar, bütçe dengesini bozmayacak şekilde “makul tedbirlerin uygulanmasını” gerektiriyor.
Hiçbir bakan konuyla ilgili detay vermezken Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin, bazı ailelerin çocuk yardımı ve vergi kesintileri haklarına sahip olduğu Avrupa’dakine benzer çizgide hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.