ABD’li siyaset bilimciler: Türkiye’deki seçimlerde hile olabilir

ABD’li siyaset bilimciler: Türkiye’deki seçimlerde hile olabilir

Dünyanın saygın gazetelerinden Washington Post’ta yayınlanan bir makalede, Türkiye’deki seçimlere ilişkin yapılan analizlerde ‘muhtemelen hile yapıldığı’ bulgusuna varıldığı iddia edildi.

Siyaset bilimi alanında ABD’nin en iyi 5 üniversitesinden biri olarak kabul edilen Michigan Üniversitesi’nde görev yapan profesörler, Walter R. Mebane, Allen Hicken ve Ken Kollman,kendi geliştirdikleri Seçim Analiz Aracı (Election Forensics Toolkit) programı üzerinden Türkiye’deki 2015 seçimlerini analiz etti.

Seçimlerin doğru bir şekilde teşhis edilmesi için farklı metotlar uygulayan Seçim Analiz Aracı programında dikkat çeken bulgulara ulaşan profesörler, Washington Post için bu bulgularının yer aldığı bir makale kaleme aldı.

ANORMALLİKLER İSTATİSTİKSEL TEKNİKLERLE SAPTANABİLİR

“Türkiye’nin 2015 seçimlerinde usulsüzlük mü vardı?” başlıklı makalede yapılan analizler grafikler halinde sunuldu. Makalede, seçim analiz metodlarının ‘insan eliyle yapılan manipülasyonların seçim sayımında kendine özgü ipucu bıraktıkları’ fikrine dayandığı belirtilerek, “Bazı manipülasyonlar hile, bazıları ise siyasetin doğasında olan sıradan stratejik aktiviteler. Anormallikler istatistiki teknikler kullanarak saptanabilir” ifadesine yer verildi.

Seçim Analiz Aracı programının, herhangi bir seçim bölgesindeki sonuçların çok sayıda istatiksel teknikler denenmesine rağmen her denemede anormallik göstermesi durumunda o bölgeyi hileli olarak kabul ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye’deki Kasım ve Haziran ayındaki seçimleri Seçim Analiz Aracı ile inceleyen profesörler, Türkiye’deki seçim bölgelerin analiz etti. Her merkezin sandık sonuçlarının son haneleri ve ikinci haneleri analiz edildi. Eğer sonuçların istatistiksel verilere göre hile karakteristiği içeriyorsa bu bölgelerde hile yapılmış olabileceği sonucuna vardı.

AK PARTİ LEHİNE HİLE OLABİLİR

Profesörler analizleri sonucu Güneydoğu başta olmak üzere İç Anadolu’daki bazı bölgelerde istatistiksel sapmalar tespit etti. Özellikle Güneydoğu’da AK Parti lehine usulsüzlük yapılmış olabileceği sonucuna vardı. Muş ili örnek gösterilerek, oy verenlerin oranının yükseldiği sandıklarda AK Parti’nin oyunun da orantısal olarak artış gösterdiğine dikkat çekildi.

Profesörler Seçim Analiz Aracı programını aralarında Meksika, ABD ve Kanada’nın da olduğu 8 ayrı ülkedeki seçimlerde daha denedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.