“Gözümün Nuru” İlla Namaz İlla Namaz!

Namaz salâttır. Dua, çağırma, anma, rahmet etme, istiğfardır salât. Allah’ın (cc) binbir hikmetiyle emrettiği, Efendimiz’in(sav), nasıllığını ve zamanını bildirip, fiilen tatbik ederek gösterdiği ve o günden bu güne milyarlar temsilciyle eda edilen şanlı ibadet.
Aczi ve fakrı kabuldür abdiyet. Tazimle huzurda duruş, boyun büküş ve bel kıvırıp yüzü yere sürüştür mahcupca kulluk. Umuttur, ihsan beklemedir yüce divandan. İsterken O’ndan isteme, alırken O’nun adına alma, verirken O’nun için verme. Meccanen lütfettiği hayatı, kendisinin istediği gibi yaşamadır. Tesbihtir, tazimdir, tekbirdir kulluk aynı zamanda. Namazda tam bir kulluk vardır. Kıyamı, kıraatı, rükusu, secdesi ve diğer bütün rükünleriyle cami bir ibarettir.


Yaradılışa uygundur namaz. Elmanın yenmek için yaratıldığı nasıl ki anlaşılırsa hemencecik,  gül nasıl ki koklanmak içindir, öylede insan,  bedeniyle ruhuyla namaz içindir. Eklem yerleri tamda namaz hareketlerine uygun inşa edilmiş gibidir ya. Umumi ismi de Ademdir hem. Adem; elif, dal ve mim’den müteşekkil. Elif dosdoğru duruştur kıyam gibi, dal eğilmedir huzurda saygıyla rüku misal. Hem mim tazimle iki büklüm olmadır secde vari. Bakınca insana hikmet gözüyle, kulluk tüllenir ince ince.


İnsanlığın gereğidir hem kulluk. Zira teşekkürdür hem ibadet. Yapılan bir iyiliğe en azından misliye karşılık vermedir teşekkür. Bu ise insanlığın gereğidir. Teşekkür etmeyen bilemez şükrü. Başından düşen şapkayı verene dille teşekkür etme, insaniyettir. Başlığın üzerine konduğu başı verene teşekkür gerekmez mi? Kullukla teşekkür edilir Rabbe. Rab olduğu için, yarattığı için bizi ve bizden öncekileri. Kulluk edilmeli yaradana. Hem bütün insanlık yapmalı kulluğu. İtaat eder asker, yıldız sahibi komutanına. Bütün yıldızların, ayın, hem güneşin, güneş sistemlerinin, sahibi itaate layık olmaz mı? Neticedir şükür, meyvedir hem. Çekirdek meyvede olur. Nesil ve nev’in devamı, nemalanma çekirdekle mümkündür. Nimet dumura uğrar, rızık kesilir çekirdek olmazsa. Onun için her nimete şükür gerekir. Ziyadeleşmesi için nimetin. En güzel kulluktur, hem umumi, külli şükürdür namaz. Sonsuz nimet sahibine, sonsuz şükrün kapısıdır  namaz. Namazda eda edilen, sadece ferdin kulluğu değildir zira. Halifelik makamında, irtibatta olunan bütün mahlukat adınadır yapılan. Bir beden değildir  huzurda duran, bedendeki  milyarlarca hücrenin kulluğudur sunulan. İşte ondandır “na’budu ve nestein” deyişimiz. Ondandır namazın,  sonsuz şükre, hem mader hem vesile olması.


En yükseğe çıkma, en yüceye ulaşmanın adıdır miraç. Kulluğuyla ehil hale gelince yüce nebi; huzuruna davet etti Rabbi Rahim. Hepimiz adına, bütün varlık adına ve temsilen hepsini. Huzuruna aldı sonra.  O’na (sav) iltifatta bulunma, hem bütün varlığın selamını alma ondan, hemde bütün kullarına hususi  ikram ve ihsanlarda bulunma için. Meleklere de sevgili habibinin mucizesini göstermek maksadıyla. Varlığın lisanı halleriyle yaptıkları tesbihi, tekbiri ve tahmidi sununca temsilen Efendimiz, memnun oldu yaradan. Selam olsun dedi, ey nebi sana ve temsil ettiğin bütün kullarıma. İhsanda bulundu sonra namazı, ulu divanda miracları olsun diye. İkame edenin huzura varması için. Tekbiriyle, tesbihiyle, tahmidiyle, tazimiyle, teşehhüdüyle adım adım yürümedir miraca namaz. Asli mirac Efendiler efendisinin, asli temsilde, ki nisbidir ümmetin. Başbaşa kalmadır yaradanla huzurda namaz, hâli arzdır sessizce, kucak dolusu hediyelerle buluşma, cennetleri temaşadır. Kulluktur, miracdır namaz el hasılı kelam.
Efendiler Efendisi nasıl ki bütün varlığı temsilen yaptı miracı, öylede mü’min temsilen eda eder namazı. Bitkiler, toprakta büyür minarellerle beslenirler. Hayvanlar bitkilerle sürdürürler yaşamlarını. İnsan ise onlarla rızıklanır temsilci ve halife sıfatıyla. Rızık olur bütün varlık insana ve yükselirler insaniyet makamına. Kulluğu da kullukları olur dolayısıyla. İhmal ederse eğer kendi namazını, garip bırakmış olur bütün varlığın da salatını. Belkide ondandır namazsızlığın büyük günah oluşu.
Bir insanın en önemli sözleridir son sözleri. Alemlere rahmet olarak gönderilen, hilkat ağacının hem çekirdeği, hemde en nazenin meyvesi Sonsuz Nur’un namazdı son sözleri. Namazını ikame etti yumdu gözlerini, açinca namaz dedi yada namaz dedi, öyle açtı. Namazda hançeri yedi yüreğine, Hz Ömer. Baygındı yatıyordu ölesiye, namaz dediler doğruldu, abide gibi. Namazdı hayatları namazla kanatlandı ruhları.
Dînin direği, ruhun gıdası, halin arzıdır namaz. Bütün kötülüklerden alıkoyan paratöner, bela ve musibetlerin önündeki bentdir aynı zamanda. Bütün ibadetlerin cem olduğu kulluk, kulluğun sultanı,  imanın teccessüm etmiş hâli.  Edası kolay sevabı bereketli ve bol cevher.
     Ama namaz da namaz ola…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.