Abdullah Aymaz
Eski Yazıları
Yemekler yarışırken diyalog
Merhum W. Deen Muhammed’in kızı Laila Muhammed, bizi kuzeni Fitrah Muhammed’in de içinde bulunduğu bir grubun organize ettiği, Dinler Arası Yemek Yarışmasına katılmamız için Washington’a davet etti.
Yarışmacılar arasında “Diyanet Center of America” nın da ismi geçiyordu. Yarışmayı Washington DC’nin Afrikan kökenli Belediye Başkanı Muriel Bowser himaye ve desteğine almıştı. Başkan mesajında şöyle diyordu: “Bizim toplumumuz, bizim sorumluluğumuz; inanç sahibi insanlar, şiddeti durdurmak için bir araya geliyor. Bu organizasyon, dinî liderlerimizin bir araya gelmesine, daha güçlü bir ses olmaya, hayatları kurtarmak için kollektif hareket etmeyi en yüksek seviyeye çıkarmaya, şehrimizin sağlığını geliştirmeye ve insan ruhunun güzelliklerini yansıtmaya fırsat sunuyor.”
Bu organizasyonu, “Muhammed Mescid” ile, “Pozitif Değişim İçin Afrikan Kökenli Kadınlar Derneği” beraber yapıyor. “Şiddetsizliği Desteklemek için, Suç İşlemeden Bir Hafta” sloganıyla… Bu Müslüman ve gayr-i Müslim iki Afrikan Amerikan grubun hedefleri, toplumda yaşayan, her milletten, her dinden, her renkten olan insanları birbirleriyle görüştürüp kaynaştırmak…
Orada İmam Talib M. Shareef ile tanıştık. Hizmeti tanıyor. Hemen bizimle beraber fotoğraf çektirdi. Kendisi organizenin bir kanadı olan Muhammed Muhammed Mescid’in imamı. Bize dedi ki: “Ben aşağı-yukarı 30 sene önce askerliğimi Türkiye’de İncirlik’te Amerikan Ordusu’nda yaptım. Amerikalı askerlerden 27 tanesine İslâmî güzellikleri anlattım ve bunları parça parça Adana Müftüsü’ne götürüp şehadet getirmelerini sağladım. Müftülükten aldığımız Müslümanlık Belgesi ile İncirlik’te, yemekler ve diğer konularda Müslümanlara göre hassasiyetlere riayet edilmesini ve ona göre muamelede bulunulmasını sağladık. Zaman gazetesi dahil bazı mahalli gazetelerde 27 askerin Müslüman olma haberleri çıktı. Ben hâlâ o gazete haberlerini saklıyorum…
Yarışmaya 1978’den 1985’e kadar üst üste yedi sene Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu’nu elinde tutmuş olan Larry Holmes ile de tanıştık yarışmanın onur konuğu idi.
Üç Amerikan Başkanı’na (Johson, Nixon, Carter) 1963’ten 1981’e kadar (Başkan Ford hariç) asistanlık yapmış olan Carole Mumin hanımefendiyle de görüştük. Daha önce Ebru TV’de programa çıkmış. PBS’de yeni bir programdan bahsetti. Beraber çalışabileceğimizi de söyledi. İlerlemiş yaşına rağmen bu yarışma programında aktif görevler üstlenmişti. Yarışmayı, “Team Vege Chili’nin (Vejeteryan yemekleri yapan takımın) sebzeli fasulye yemeği kazandı.
1992’de Amerika’ya ilk geldiğim sıralar Bosna olaylarının patladığı dönemdi. Bütün Amerikalı Müslümanlar Washington’da Beyaz Saray’ın önünde toplanmışlardı. Orada en güzel konuşma yapanlardan birisi de New York’daki Takva Mescid’in İmamı Sirac Wahac idi. Bizim Kalender Umsa ile ziyaretine gittik ve kendisini Türkiye’ye davet ettik.
Bir haftalık geziden sonra cemaatine; “Bu Hizmet, hikmet üzerine kurulmuş bir hizmet… Beyaz kardeşler beni dünyanın her tarafına davet ediyorlar ve çok güzel de davranıyorlar ama her yerde Afrikan kökenli olduğumu hissettim. Fakat Türkiye’de bu Hizmet’ten kardeşlerle beraberken hiç hissetmedim. Sanki onlardan birisi, hatta büyük ağabeyleri idim. Benim iki oğlumu en başa yazıyorum. Başka var mı? Çocuklarımız gitsinler bu Hizmetin okullarında okusun” demişti.
40 öğrencinin daha ismi yazılınca tam 42 kişilik bir liste olmuştu… Ama Hizmetin o zamanki düşmanları farklıydı. Onlar Fatih Kolejinin, Yamanların ve Samanyolunun ismini duyunca, eğitim vizesi vermemişlerdi. Maalesef o çocuklar Türkiye’ye gidemedi. Ama bu okullar şimdi onların ayaklarına geldi…
Bu süreçte, bütün zorlamalarına rağmen 40 milyonluk o büyük kitleye yalan ve iftiralarını kabul ettirmek için pek bir yol kat edemediler… Bu çeşit programlarla da onlarla bir araya gelme ve tanışma imkanlarımız oluyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment