Ross Wilson: Türkiye’deki gelişmeler şaşkınlık ve rahatsızlıkla izleniyor
ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye’de son günlerde yaşanların Washington’da yakından takip edildiğini kaydetti. Demokrasi vurgusu yapan Wilson, Washingtonlu yetkililerin Türkiye’deki gelişmeler dolayısıyla şaşkın ve rahatsız olduğunu dile getirdi.
Washington’daki saygın düşünce kuruluşu Carnegie Endowment’ta Türkiye hakkında bir panele katılan Wilson, buradaki konuşmasının ardından son günlerde yaşanan gelişmelere dair Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu. Güçler ayrılığı, özgür basın ve bağımsız yargı sisteminin demokrasilerdeki önemine vurgu yapan Wilson, “Washington’un Türkiye’de olanları büyük bir tedirginlikle izlediğini düşünüyorum.” dedi.
Yaşanan süreçte Türkiye-ABD ilişkilerinin nasıl etkileneceği Washington’daki düşünce kuruluşunda ilk ele alınan meselelerden biri. Wilson, iki ülke ilişkilerinin Suriye, İran Irak, enerji ve terör gibi harici meselelerden oluşmasından dolayı ciddi derecede etkilenmeyeceğini vurguladı. Türkiye’deki gündemin ABD’deki ekonomik çevrede de yakından takip edildiğine dikkat çeken Wilson, “Türkiye’nin yıllardan sonra gelen daha az istikrarlı bu görüntüsü yatırımcılar ve iş adamlarının daha dikkatli davranmalarına sebep oluyor.” dedi.
ATC BAŞKANI HOLMES: İŞ DÜNYASI YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Cihan Haber Ajansı’na konuşan bir diğer isim Amerikan Türk Konseyi (ATC) Başkanı Emekli Büyükelçi James Holmes, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi. ABD iş dünyasının Türkiye’deki siyasi tartışmaları, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu hakkındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade eden Holmes, Türkiye’deki ticari iklimin etkilelenme potansiyeli sebebiyle kendisinin ve Amerikalı yatırımcıların kaygılı olduğunu dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Washington’u ziyaret etmesinin ardından ABD ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) yönelik müzakereler başlamıştı. Kurulan Yüksek Düzeyli Komite’nin ilk toplantısı Eylül ayında Washington’da Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleşmişti. James Holmes, STA talebinin Türkiye’den geldiğini hatırlattı. Hukuk kuralları, yargı bağımsızlığı ve kurumsal şeffaflık tartışmalarının yatırımcı güvenine katkıda bulunmadığını söyledi. Holmes, “Ancak ben ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin olumsuz etkilerine yönelik bu meselelerden bağımsız kaygılar taşıyorum.” şeklinde konuştu.
Türkiye on yıldan uzun bir süredir ekonomik ve siyasi istikrara sahip olduğuna vurgu yapan Holmes, “Bu yeni bir şey. Amerikalı iş adamları yeni yatırımlar konusunda bekle ve gör politikasını izleyebilir ama şu an için yatırım paniği veya korkuyla yatırımları çekme gibi bir durum görmüyorum.” dedi.
Holmes, Türkiye’nin iyi bir ekonomi yönetimi altında istikrarlı ve makul büyümesini sürdürmesi durumunda ABD’nin çekici yatırım ve ticaret ortağı olarak kalmaya devam edeceğini dile getirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment