[HABER İZLENİM] Chicago’da bayram Anadolu’dan esintilerle yaşandı

[HABER İZLENİM] Chicago’da bayram Anadolu’dan esintilerle yaşandı

Chicago’da artık bayramlar, yüzlerce insanı biraraya getirip kaynaştıran günler olarak hafızalarda yerini alıyor. Yıllardır devamedegelen bayram kahvaltıları, artık Chicago’da vazgeçilmez bir gelenek. Chicago’da bu bayram gelenekleri, görenekleri ile Amerikan’dan ziyade Anadolu’dan bir şehirde yaşanmış tadı ile geçti.

 

 

Önceki yıllarda her bayram için kiralanan düğün salonlarında yapılan kahvaltılar, şimdilerde Chicago Türk Amerikan Derneği’nin (Turkish American Society of Chicago) çatısı altında gerçekleştiriliyor.

 

Bayram namazının kılınmasının ardından, insanlar neşe ama biraz da hüzün içinde bayramlaşıyor. Baklavalı börekli kahvaltı sofralarının etrafında sohbetler koyulaşıyor. Ebeveynler gurbette bayramın hüznünü dağıtmaya çalışırken çocuklar yine ortalığa neşe saçıyor. Topladıkları harçlıklar ceplerinde, soluğu pamuk şekercinin ya da daha önceden almayı gözlerine kestirdikleri oyuncak için harcama telaşındalar. Kimi zaman Karagöz oyunu seyredip gülmelere tutuluyor çocuklar, kimi zaman da kendilerine verilen hediyelerin sevinciyle oradan oraya koşturuyorlar. Aslında, güzel anılar biriktiriyorlar bayrama dair. Şimdi farkında değiller belki ama, ileride anne-babaları gibi ‘nerede o çocukluğumuzun bayramları’ diyecekleri günlere yatırım yapıyorlar.

 

bayram IMG 3668 

Chicago’da bayram, kahvaltıdan sonra herkesin evlerine dağılmasıyla bitmiyor. Artık gelenekselleşen bayram ziyaretleri ile iyice kıvamına geliyor bayram neşesi. Civarda sevilip sayılan büyüklerin evlerine yapılan ziyaretler, handiyse Türkiye’deki bayramları aratmayacak nitelikte. Anadolu insanı gurbette de bayramı bayram yapmanın bir yolunu buluyor. Kendisinin yanı sıra, başkalarının da bayramı bayram olsun diye verilen sadakalar, fitreler, yardım ve dualar, kimbilir belki de ötelerde hakiki bayramın temellerini atan yatırımlara dönüyor. Gurbette bayram üç gün sürmüyor, rüzgar gibi gelip geçiyor adeta ama, gönüllerde tatlı bir meltem gibi anılarını da gönllere serpmiyor değil.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.