Chicago’da ‘Dil ve Kültür’ şöleni

Chicago’da ‘Dil ve Kültür’ şöleni

Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin Orta Amerika finali Chicago’da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Türk Amerikan Derneği (TAS) tarafından, ‘Rosemont Theatre’da, “Turkuaz Dil ve Kültür Festivali” adı altında düzenlenen etkinlikte çocuklar şarkı, şiir ve halk dansları dalında marifetlerini sergiledi.

Kültürlerarası diyalog ve kaynaşmaya zemin oluşturmak amacıyla ‘Farklı renk ve kültürlerin ahengi’ sloganıyla düzenlenen festivalde, farklı kültürden katılımcılar, kendi dil ve yörelerine ait müzik ve dansları sergileme imkânı buldu. ABD, Türkiye, Kolombiya, Ekvator, Panama, Hindistan, Bosna, Arnavutluk ve Afrika kökenli öğrencilerin sergilediği performanslar izleyenleri hayran bıraktı.

Festival Amerikalı üst düzey yöneticilerden de destek buldu.

Törende söz alan Chicago Belediye Meclisi üyesi Mary O’Conner ise birleştirici bir üslup kullanarak, “Farklılıklarımıza rağmen hepimiz biriz” şeklinde konuştu. Illinois Eyalet Meclisi’nin yarışma ve Türk Amerikan Derneği hakkında oy birliğiyle kabul ettiği takdir ve teşvik kararı okunurken, salonda büyük bir coşku gözlendi. Meclisten gelen kararda, Türk Amerikan Derneği’nin Illinois eyaletinde gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel projelerin, bölgedeki Türk ve Amerikan vatandaşlarına çok büyük katkı sağladığı belirtildi. TAS’ın Chicago’da Türk kültürünü tanıtma ve Türk Amerikan toplumu üzerinde birleştirici bir etken olma çabalarını takdirle karşıladıklarını belirten Illinois eyalet meclisi üyeleri, derneğin Illinois’lular için daha güçlü bir toplum oluşturma gayretlerine büyük saygı duyduklarını belirtti. Programda kongre üyeleri Tammy Duckworth ve Robin Kelly ile Illinois Eyalet Valisi Pat Quinn tarafından gönderilen tebrik mektupları da okundu.

Büyük çekişmenin yaşandığı programın sonunda Biviana Benitez isimli öğrenci “Sessiz Gemi” şarkısıyla Haziran ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek olan Türkçe Olimpiyatları dünya finallerinde Orta Amerika’yı temsil etme hakkı kazandı. Dinalda Bita, “Feeling Good” adlı şarkıyla ikinciliği kazanırken Asanatu Kamatu “Sakın Unutma” adlı şarkıyla üçüncülüğü elde etti.

Halk oyunları dalında yarışan öğrencilerin gösterileri ise salondan büyük alkış aldı. Yarışmaya, Ohio eyaletinin Toledo şehrinden katılan Hispanik Halk Dansları Grubu Ekvator Halk yöresinden segiledikleri performansla birinciliği elde etti. Michigan’ın Detroit şehri Bosna Halk Dansları Topluluğu ikinciliği kazanırken, programa Ohio’nun Dayton şehrinden katılan Silifke yöresi halk oyunları grubu üçüncü oldu.

Çok sayıda seçkin davetlinin yer aldığı festivale Türkiye’den Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal ile Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Ankara Temsilcisi Hüseyin Mercan katıldı. Bal,  programda yaptığı konuşmada, “Size Türk halkının selamını getirdim. Ekonomik ilişkiler kadar kültürel ilişkiler de önemlidir. Bu yüzden bu aktiviteler çok önemli. Dünyanın en önemli değerleri altın ya da petrol rezervleri değil, eğitimli, demokrat nesillerdir.” dedi.

Festivale katılanlar arasında Illinois Eyalet Meclisi temsilcileri Elaine Nekritz ve Michelle Mussman, Rosemont şehri Belediye Başkanı Stephen Bradley, Chicago Belediye Meclisi üyesi Mary O’connor, Pakistan Başkonsolosu Faisal Niaz Tirmizi, Venezuela Başkonsolosu Jesus Rodriguez-Espinoza, Meksika Konsolosu Bernardo Mendez, DuPage Bölge Şerifi John E. Zaruba dikkat çeken isimler oldu.

KÜLTÜRLERARASI DOSTLUK FAALİYETLERİNE TAS’DAN ÖDÜL

Merkezi Chicago’da bulunan Türk Amerikan Derneği (TAS), kültürler arası dostluğu ve kaynaşmayı sağlama amacıyla çeşitli faaliyetler ve organizasyonlar düzenleyerek dünya barışına katkı sağlamayı hedefliyor. Bu bağlamda faaliyet gösteren kurumlara da ödül veren TAS, bu yıl ki ödülü program esnasında Chicago Cultural Alliance’a takdim etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.