Chicago Başkonsolosu Yıldız: Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım yüzde 15’lerde kaldı

Chicago Başkonsolosu Yıldız: Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım yüzde 15’lerde kaldı

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez bulundukları ülkede oy kullandı. ABD’de yaşayan Türk seçmenler de konsolosluklarda kurulan seçim sandıklarına giderek oy verdi.

Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Fatih Yıldız, Amerika çapında seçime katılım oranının yüzde 10-15 arasında kaldığını söyledi. Yıldız, “İlk defa yurtdışında bir seçim oldu. Her türlü iletişim kanalını kullandığımız halde, demek ki yeterli farkındalığı oluşturamadık. Bir daha ki seçimlerde katılımın daha yüksek olmasını ümit ediyoruz. Bu seçimlerden alacağımız dersler olmalı.” şeklinde konuştu.

ABD’de yaşayan Türk vatandaşları için oy vermek hiç de kolay olmadı. Ülke genelinde sadece 12 adet Başkonsolosluk ve Fahri Başkonsolosluk bulunması katılımın düşük olmasında rol oynayan en önemli etkenlerden biriydi. Chicago Başkonsolosluğuna bağlı Güney Dakota, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Kuzey Dakota, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Ohio ve Wisconsin gibi eyaletlerin bazılarından Chicago’ya ulaşmak karayolu ile 6 saat veya daha fazla sürüyor.

Illinois eyaletinde yaşayan Gülsen Sucu ve eşi, çok uzakta yaşamadıkları halde oy vermeye son anda yetişenlerden. Sucu, oy vereceği gün çalışıyor olduğunu ve sırf bu demokratik hakkını kullanmak için vardiyasını değiştirdiğini ifade etti. Sucu, “Gelirken yağmurda trafiğe takıldık. Sandık kapanmadan ucu ucuna yetiştik. Herşeye rağmen oyumuzu kullanmanın sevincini yaşıyoruz. Vatana millete hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Yurtdışında gerçekleşen ilk oy kullanma işlemlerinde randevu sistemi kullanıldı. Başkonsolos Yıldız, sabah randevusunu kaçıran vatandaşlara aynı gün öğleden sonra oy kullanma imkanını sağladıklarını, ancak başka bir gün oy kullanma imkanını veremediklerini belirtti. Yurtdışı seçim sandıkları, 3 Ağustos Pazar günü yerel saatle akşam saat 17.00’de kapandı.

OYLAR TÜRKİYE’YE NASIL ULAŞTIRILACAK?

ABD’de kullanılan oyların Türkiye’ye nasıl ulaştırılacağını sorusuna Başkonsolos Fatih Yıldız, “Oylar, Dış İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen memurlar aracılığıyla Türkiye’ye ulaştırılıcak.” şeklinde cevap verdi.Yıldız, siyasi partilerden, kuryeye yol boyu eşlik etmek isteyen vatandaşların da olabileceğini, ancak şu ana kadar sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nden bir gönüllünün kendilerine başvurduğunu belirtti. Geçtiğimiz seçimlerde en yüksek oyu almış üç partiden temsilcilerin sandık kurulunda olduğunu söyleyen Yıldız, “Oyları muhafaza ettiğimiz yere ortak kilitlerle kilitleyeceğiz. Türkiye’ye nakledilen oylar yine içinde siyasi partilerin bulunduğu seçim komisyonları tarafından karşılanacak.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.