Acı çekmemek için ötenaziyi seçti

Acı çekmemek için ötenaziyi seçti

Beyin kanserine yakalanan kadın kararlaştırdığı günde ötenazi yöntemiyle evinde hayata veda etti.

Evlendikten bir yıl sonra beyin kanseri hastalığına yakalanan Brittany Maynard 6 aylık ömrünün kaldığını öğrendiğinde ötenazi yasasının uygulanabildiği eyalet olan Oregona taşındı. Geçtiğimiz ay yaptğı açıklamada hayatının son zamanlarını hastanelerde acı ve ağrılar içinde geçirmek istemediğini belirten Maynard, ölüm günü olarak kararlaştırdığı 1 Kasım’ da evinin yatak odasında eşinin kollarında hayata veda etti.

Maynard 1 ay önce yaptığı açıklamada, “Bu kararı vermeden önce ailem ve akrabalarımla oturup konuştuk. Önceleri herkes hastalığı yenebilmem bir mucize umut ediyordu ancak bütün faktörleri düşündüğümüzde kimse benim bu hastalığın pençesinde acı çekmemi istemiyordu. Bu yüzden bu kararı aldım.” şeklinde konuşmuştu. 29 yaşında olan Maynard geçen hafta ölümünü biraz daha geciktirmeyi düşünmüş ve ailesine bildirmişti. Ancak ağrılarının ve krizlerinin artması sonucu 1 aydır çekmecesinde duran ilacını içerek planladığı günde kararını uyguladı.

Maynard 19 kasım 1984 doğumlu Berkeley California Üniversitesinden mezun olduktan aynı okulda eğitimde masterini tamamlamış. Maceracı bir ruha sahip olan Maynard Nepal deki yetimhanelerde öğretmenlik yapmış, Vietnam,Kamboçya,Laos ve Costa Rica da yaşamış, evlenmeden 1 ay önce kilimanjaro dağlarına tırmanmış ve Yılbaşı akşamı beyin kanseri olduğunu, 6 ay ömrünün kaldığını öğrenmiş. Hastalığını öğrendikten öleceği güne kadar hep yaşadığı gibi bir hayat süren Maynard,  en son geçtiğimiz ay eşiyle Grand Canyon’a geziye giderek hep görmek istediği bir yeri daha listesinden çıkarmış olduğunu belirtmişti.

Amerika’da sadece 5 eyalette bulunan ötenazi yasasına karşı olan birçok dini grup ve kuruluş bulunmakta. Bu dini gruplardan biri olan “Priest for life” ın yöneticisi Janet Morana, Maynard’ın ölüm haberinden dolayı üzgün olduklarını belirtirken, bu ölüm şeklinin bir zafer değil aslında bir trajedi olduğunu söyledi. Morana ayrıca ölümcül hastalığı olan kişilerin Allah onları çağırana kadar yaşayabilmek için cesaret bulmaları için dua ettiklerini belirtti.

Oregon ölümcül hastalığı olanların doktorun verdiği ilaçla hayatına son verebilmelerini sağlayan bu yasayı uygulayan ilk eyalet. yasa 1994 yılından itibaren uygulamada ve 2013 yılı aralık ayına kadar toplam bu yasadan yararlanarak 750 kişi hayatına son verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.