Zihinsel engelli çalışanlarını istismar eden şirket, tazminat ödedi

Zihinsel engelli çalışanlarını istismar eden şirket, tazminat ödedi


Texas’ta zihinsel engelli çalışanlarını onlarca yıl istismar eden bir şirketin, 32 eski işçisine 240 milyon dolar tazminat ödemesi kararlaştırıldı.


Federal jürinin kararı, Henry’s Turkey Service şirketine dava açan Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’nun 48 yıllık tarihinde kazandığı en yüklü miktardaki tazminat oldu.


Jüri, işyerinde tuvalete gitmelerine izin verilmemesi, odalarına kilitlenmeleri, tartaklanmaları, yaralı ve hastayken çalıştırılmaları nedenleriyle her bir çalışana 7,5 milyon dolar tazminat ödenmesi kararı aldı.


Uzmanların ifadesine göre, şirketin “esir edilmiş” eski işçilere söz konusu tazminatı ödemesi mümkün görünmezken, şirket başkanı Kenneth Henry, bazı kanıtların “korkunç biçimde abartıldığını” ifade ederek, temyize gitmeyi planladığını söyledi.

 

Henry’s Turkey Service şirketi, 1960’lı yıllarda Teksas’taki akıl hastanelerinden salıverilen erkekleri hindilerin bağırsaklarının çıkarılması işi için istihdam etmeye başlamıştı. Şirket, zihinsel engelli çalışanları tesis içindeki bir barakada barındırıyordu. Baraka, 2009 yılında güvenlik koşullarının kötü olması nedeniyle kapatılmıştı.


Çoğu 50’li ve 60’lı yaşlarında olan çalışanları tedavi eden yetkililere göre, bu kişiler şirketin yöneticileri tarafından istismar edildi.

Zihinsel engelli işçilerin istismarı, 2009 yılında çalışanlardan birinin kız kardeşinin ihbarı üzerine ortaya çıktı. Yetkililer, işçilerin çoğunu acil tıbbi yardım ihtiyacı içinde buldular.

 

Eski işçilerden bazılarının şu anda bakım evlerinde, diğerlerinin de aileleriyle kaldığı belirtildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.