Eczane idam ilaçını hazırlamayınca ortalık karıştı

Eczane idam ilaçını hazırlamayınca ortalık karıştı

Oklahoma’daki Tulsa Eczanesi, 26 Şubat’ta idam edilecek olan Micheal Taylor’ın ilacını hazırlamayacağını açıkladı. Eczane buna gerekçe olarak idam esnasında  ilaç verilen mahkumların gereğinden fazla acı çekerek ölmelerini gösterdi.

İdam kararı verilen Taylor’ın avukatı Matt Hellman da, mahkemeye ilacın verilmemesi gerektiğine dair benzer bir talepte bulundu. Hellman mahkemede, ‘Pentobarbital’ isimli ilaç kullanılarak yapılan önceki idamlarda, mahkumların çok fazla acı çekerek uzun sürede öldüğünü ve aynı acının Taylor’ın da yaşamasından endişe duyulduğunu belirtti.  Bugüne kadar Missori Eyaleti’nde aynı ilaç kullanılarak sadece kasım ayından bu yana 3 kişi daha idam edildi. Avukat aynı zamanda bunun eyalet kanunlarına da aykırı olduğunu iddia ederek idam kararının tekrar gözden geçirilmesini istedi.

Missouri Valisi Jay Nixon ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Taylor’ın kurbanına karşı son bir sorumluluk olarak ilaç yapımının gerekliliğinden bahsetmiş ve sözkonusu şirketin, ilacı hazırlık aşamasında olduğunu kaydederek, sorulan sorulara evet ya da hayır gibi kesin cevaplar vermekten kaçınmıştı.

 

Missiouri’nin Kansas şehrinde  yaşayan Micheal Taylor, 1989’da, 15 yaşında bir kızı zorla alıkoyup tecavüz ettikten sonra bıçaklayıp öldürmekten suçlu bulunmuştu. O yıldan bu yana hapiste yatan suçlunun yapılan mahkemelerde 26 Şubat’ta  idam edilmesine karar verildi.

 

İlacı hazırlayacak olan Tulsa Eczanesi ayrıca, Missouri Eyalet Kanunlarında idam ilaçlarını hazırlayan kurum ve kişi isimlerinin saklı olması gerektiği için, şirketin ‘Pentobartial’ isimli özel zehirli ilacı temin etmeyeceğini, etse bile bunu kamuoyuyla paylaşmayacağını belirtti. Aynı ilaç şirketinin bugüne kadar olan idamlarda gerekli ilaçları hazırlayıp hazırlamadığı ise kafalarda bir soru işareti.

 

Duruşmada Avukat Hellman’ın verdiği bir başka bilgiye göre; Bu tür ilaçları hazırlamada lisanslı tek kurum ‘İllinosis-Based Şirketler Grubu olmasına rağmen, bu şirket 2012 yılında ürettiği ilaçların idam cezalarında kullanılmasını reddetmiş, dolayısıyla Missouri Eyaleti de, Tulsa Eczanesinden sözkonusu ilacın yapımını istemek zorunda kalmıştı.

 

‘Pentobarbital’ ilacı verilerek idam edilen son mahkum 9 Ocak’ta Oklahoma Eyaleti’nde yaşayan 38 yaşındaki Michael Lee Wilson’du.  Wilson, ilaç enjekte edildikten sadece 20 saniye sonra  tüm vücudunun yandığından bahsetmiş ve acılar içinde kıvranarak ölmüştü.

 

Mahkemede ayrıca, 15 Ocak 2012’de Güney Dakota’da idam edilen Eric Robert’ın (50) vücuduna gene aynı ilaç verildikten sonra, nefes alabilmek için adeta çırpındığından bahsedilerek ölmeden önce mahkumun renginin mora yakın bir renk aldığı ve nefes alımı durmasına rağmen kalp atışının 10 dakika daha sürdüğü belirtildi. Robert’ın ölmesi toplam 20 dakika almıştı.

 

Taylor’ın avukatı bu sebeplerden dolayı mahkemeye, ilaç yapımını reddeden Tulsa Eczanesi’nin, ilacı yapabilmek için gerekli lisansa ve dolayısıyla eczanenin kanunen bu ilacı üretme yetkisine  sahip olmadığını da sözlerine ekledi. Çünkü görünen o ki sözkonusu eczane,  Amerika İlaç Yönetimi tarafından lisanslı değil ve bu yüzden Hellman, eczanenin, bundan önceki idamlarda  Missouri mahkemelerine sağladığı her ilaçta (şayet sağladıysa) kanunlara karşı geldiğini iddia ederek, Taylor’ın idam kararının durdurulmasını ya da tekrar gözden geçirilmesini istedi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.