Colorado sel felaketinde 6 kişi öldü, bin 250 insan kayıp

Colorado sel felaketinde 6 kişi öldü, bin 250 insan kayıp

Colorado eyaletinin 15 vilayetinde (county) etkili olan yoğun yağışların yol açtığı sel bölgeyi harabeye çevirdi. & kişinin hayatını kaybettiği selde bin 253 insandan da haber alınamadığı belirtilirken hasar gören ev sayısının 19 bin olduğu açıklandı. Yetkililer sel nedeniyle şuana kadar 11 bin 700 insanın da tahliye edildiğini bildirdi.

Toplam 19 bin evin hasar gördüğünü bunlardan bin 500’ünün ise tamamen yıkıldığı ya da kullanılamaz hale geldiği ifade edildi.

Federal Afet ve Acil İşler Yönetimi (FEMA) selden zarar gören bölgeye on binlerce litre temiz su taşırken 22 bin kişilik yemeğinde selzedelere iletildiğini açıkladı. Pazar günü Colorado eyalet Valisi John Hickenlooper’ı arayan Başkan Barack Obama, federal hükümetin ihtiyaç duyulan tüm yardımı yapacağı sözünü yeniledi.  Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ayrıca Cumaretsi günü Başkan Obama’nın Colorado’nun yaşadığı büyük yıkımdan dolayı federal fona selzedelere yardım etmesi için direktif verdiği kaydedildi.

Birçok eyaletten gelen kurtarma ekiplerinin sel nedeniyle kayıp olan insanları aradığı ve tahliye işlemlerine yardımcı olduğu da verilen bilgiler arasında.

Yardım ve kurtarma çalışmaları sürerken dün yine yoğun yağışların çalışmaları zaman zaman aksattığı da vurgulandı. Nehir sularının normalin çok üzerinde seyrettiği belirtilen Colorado’da su taşkınlarını önlemek için nehirlere yeni yatakların açıldığı da aktarıldı. Pazar sabahı yapılan gözlemlemelerde Vrain nehrinin her 15 dakika da 17 cm yükseldiği kaydedildi. Selin etkiliği olduğu 15 vilayette birçok belde yolları ile otobanların da kapalı olduğu ifade edildi.

Boulder Vilayeti Affet ve Acil İşler Yönetimi sözcülüğü yaptığı açıklamada, ‘‘Pazar sabahına kadar sel yıkımlara devam etti. Çok yoğun sisin yanı sıra yağmur şiddetli yağışını sürdürüyor ve zemin suya doyduğu için sular yükselmeye devam ediyor’’ dedi.

Pazar günü yetkililer Longmont, Greeley, Weld County ve Estes Park’ta yeni tahliyeler için halkı uyardı. Bölgede selin neden olduğu yıkımların onarımının aylar süreceği belirtilirken yardım faaliyetlerinin ulaşabilmesi için geçici köprü ve yol onarımı ve yapım çalışmalarının da sürdüğü aktarıldı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.