Amerika’nın güneyinde faaliyet gösteren STK’lardan ortak açıklama

Amerika’nın güneyinde faaliyet gösteren STK’lardan ortak açıklama

ABD’nin güney eyaletlerinde faaliyet gösteren 40’tan fazla sivil toplum kuruluşunun çatı organizasyonu Turkuaz Konseyi (TCAE), 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ve sonrasında yaşanan hukuk ihlalleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından uygulamaya konan linç kampanyasını eleştiren konsey, siyasete hakim olan nefret diline de tepki gösterdi.

TCAE Başkanı Kemal Öksüz,  Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engelleyen siyasî müdahalelerin hukukun üstünlüğüne büyük darbe vurduğunu söyledi. Bu müdahalelerin ülkedeki huzur ve istikrar ortamına zarar verdiğini belirten Öksüz, ülke ekonomisinin de risk altına girdiğine dikkat çekti.

40’tan fazla sivil toplum örgütü adına konuştuğunu ifade eden Öksüz, siyasilerin kullandığı nefret söylemllerini de eleştirdi. Toplumun kasten kutuplaştırıldığını savunan Turkuaz Konseyi başkanı, “Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan bu durumun ülkemizin son yıllardaki kazanımlarını kaybettirdiğine şahit olmaktayız ve milletimiz adına derin kaygı duymaktayız.” dedi.

17 Aralık soruşturmaları sonrasında Hizmet Hareketi’ne ve Fethullah Gülen Hocaefendi’ye insani ve vicdani ölçülere sığmayan ağır iftiralarda bulunulduğunu hatırlatan Öksüz şöyle konuştu: “Türlü hakaretlerde bulunulmuş ve amansız itibarsızlaştırma gayretleri içine girilmiştir. Bunlar okyanus ötesi bir ülkede yaşarken, aynı zamanda ülkeleri ve milletleri için hizmet etme sevdasında olan bizim gibi binlerce insanın vicdanını kanatmaktadır. Türkiye’ye gitmiş gelmiş, ülkemizi yakından tanıyan ve seven bir çok Amerikalı Türkiye dostu entellektüel, bu gelişmeleri ülkemizin demokrasisi ve AB sürecindeki açılımları bakımından kaygı verici ve tehlikeli bulmaktadır. Hizmet Hareketi vesilesiyle Türkiye’yi tanımış bu insanların yaşananlara bir anlam veremediğine acı bir şekilde şahit olmaktayız.”

Öksüz, Türkiye’nin, varlığıyla batılı çevrelerde yaygın olan ‘İslam, demokrasi ve gelişmişlik bir arada olamaz’ algısına büyük bir cevap teşkil ettiğini belirterek, “Ne yazık ki son bir kaç yıldır, özellikle demokratik açılımlara devam edilmemesi bir yana, geriye doğru gidilmesi hepimizi üzmektedir.” diye konuştu.

Konsey olarak Amerika’da Türkiye’nin tanıtımı adına bir çok önemli etkinliğe imza attıklarını kaydeden Öksüz, “Yaptığımız faaliyetlerden dolayı hem ABD hem de Türkiye Cumhuriyeti devleti yetkililerinden çok sayıda takdir ve teşekkür belgeleri almış bir organizasyonuz. Bizler, şimdiye kadar ülkemizin hakkıyla tanıtılması ve haklarının savunulması adına elimizden gelen her türlü çabayı gururla göstermeye çalıştık ve göstermeye de devam edeceğiz.” diye konuştu. Öksüz, bütün bu çalışmalar esnasında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin fikir ve tavsiyelerinin kendileri için her zaman bir esin kaynağı oluşturduğunu ifade etti. 

2009 yılından beri Texas eyaletinde faaliyet gösteren Turkuaz Konseyi, Türkiye ve Türki cumhuriyetlerle ABD arasında ticaret forumları, üst düzey kültürel geziler ve programlar organize ediyor. Dernek, güney eyaletlerinde faaliyet gösteren 40’ın üzerinde derneği temsil ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.