Soma’da hayatını kaybeden madenciler New York’ta anıldı

Soma’da hayatını kaybeden madenciler New York’ta anıldı

Soma’da meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden işçiler için New York’ta anma töreni düzenlendi. New York’un Union Meydanı’nda bir araya gelen bir grup vatandaş, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, mumlar yaktı. Programa katılanlar, maden faciasında yaşanan ihmalleri eleştirdi, gelişmiş toplumlarda bu tarz kazaların yaşanmadığı ifade etti.

 

Katılımcılardan Avukat Arda Beşkardeş yaptığı konuşmada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Kazalar madende çalışmanın fıtratında vardır” ifadesini hatırlatarak “İnsan olmanın fıtratında da ölmek var. Ölmek her zaman acı, ama zamansız gelen ölüm, önlenebilecek ölüm tarif edilemeyecek kadar acı. Bu ölümler engellenebilirdi. Kanuna göre, çalışan işçi sayısına göre, madenin derinliğine göre, galerilerin mesafesine göre yaşam odalarının olması gerek.” diye konuştu.

 

Maden işçilerinin ayda 600 dolar gibi ücretlerle çalıştığını hatırlatan Beşkardeş, işçilerin güvensiz ve çok kötü iş ortamlarında 8-10 saat çalışmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti. Daha sonra hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Babası Zonguldak’ta maden işçisi emeklisi olan bir  başka konuşmacı ise sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması ve en cezanın verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Grup, ‘Soma’da ölümler, hükümetten ne özür ne istifa var’,’Soma kader değil, sistematik bir cinayet’, ‘TBMM Genel Kurulu, madenlerde güvenlik ve sağlık sözleşmesini imzalayın’ yazılı dövizler taşıdı.

Törene Galatasaray USA Derneği üyeleri, ‘Soma’da hayatını kaybeden yiğit madencilerimiz, hakkınızı helal edin, nur içinde yatın!’ yazılı bir afiş ile destek verdi. Bazı katılımcıların madenci bareti giyip, yüzlerini ve vücutlarını kömür siyahına boyamaları dikkat çekti. Katılımcılar son olarak  madenciler anısına mumlar yaktı ve yerde mumlarla ‘SOMA’ yazdı.

 

MADEN KAZASINDA DEVLETİN İHMALİ VAR

 

Union Meydanı’nda bir araya gelen bir başka Türk vatandaşı grubu ise, maden faciasında ihmallerin olduğunu dille getirdi. ‘Hırsız Var’ tişörtleri giyen grup, meydanda bulunan bazı Amerikalılara, maden kazasında devletin ihmali olduğunu anlattı. Grup, Başbakan Tayyip Erdoğan için diktör ifadesini kullanarak, 12 yıldır Türkiye’yi yönettiğini dile getirdi. Eyleme katılanlar meydana kömür ve siyaha boyanmış ekmek getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.