Prof. Dr Veziroğlu: Dershaneler kapanmasın, desteklensin

Prof. Dr Veziroğlu: Dershaneler kapanmasın, desteklensin

 

Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu, Türkiye’deki dershanelerin kapatılmasının ekonomi ve eğitim açısından zararları olacağını söyledi. Dershaneleri kapatmanın ekonomik kurallara ters olduğunu ifade eden Prof. Dr. Veziroğlu “Dershaneleri kapatmak hem memleketimiz, ve hem de ekonomimiz için zararlı olur.” dedi. Türkiye gündemindeki dershane kapatılması tartışması ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Prof. Dr. Veziroğlu, bunun yerine dershaneleri gerektiren şartların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. “YÖK imtihanlarına, Devlet Memurluk imtihanlarına, okullara girme sınavlarına, ve bunlara benzer imtihanlara gerek kalmazsa, o zaman dershaneler bir bir kapanır.” diyen Prof. Dr. Veziroğlu, ekonomik kurallara, doğanın kanunlarına aykırı olarak dershanelerin kapatılması kararı çıksa bile,  bu kurumların kapanmayacağını ve gizli çalışacaklarını ifade etti. Dershanelerin faydalı bir işlev gördüğünü belirten  Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı “Çünkü bu kurumlar gençlerimizi üniversite ve diğer sınavlara hazırlıyorlar. Dershaneler zorla kapatılırsa, gizli, ruhsatsız dershaneler çalışacaklardır. Bazı hallerde öğrenciler dershaneye gidecek yerde, hocalar evlere gelip ders verecektir. Bu da, ebeveyne daha çok ekonomik külfet getirecektir. Bunların polis ve kanunlarla kontrolü devlete yük getirecektir.”dedi.

DERSHANELER DESTEKLENMELİ

Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, dershanelerin kapatılmasının aksine desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, söz konusu kurumların verdiği matematik, fizik, kimya ve Türkçe derslerini alan gençlerin Üniversitelerin birinci sınıflarında muadili derslerden muaf tutulmaları önerisinde bulundu. Amerika’da herkese üniversite imkânı sağlandığı halde öğrencilerin muhtelif yeteneklerini ölçen birçok imtihanların olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Veziroğlu, bu sınavlar için hazırlık dershaneleri, ve ayrıca dil ve muhtelif konularda dershanelerin olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTLERİN AÇILMASI SERBEST OLMALI

Türkiye’nin ekonomik ve kültürel kalkınmasını tamamlayıp gelişmiş ülke seviyesine çıkabilmesi için bugün 500 üniversiteye ihtiyaç oldugunu, ve bunu sağlamak için  özel üniversitelerin kurulmasına devletin gerekli kolaylığı göstermesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Veziroğlu, “Üniversite kurulması ve işletilmesi pahalı bir konudur. Gerekli bütün üniversiteleri devlet kuramaz. Bunun için bir an evvel kâr etsin etmesin, vakıf olsun olmasın, özel üniversitelerin açılması serbest olmalı ve desteklenmelidir. Hatta mevcut devlet üniversitelerinin  bazıları da özelleştirilmelidir. Üniversite kurmak için Büyük Millet Meclisi’nden karar çıkmasına gerek olmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni kâfi olmalıdır.” şeklinde öneride bulundu.

Prof. Dr. Veziroğlu son olarak bir çok özel dershane sahiplerinin, kâr eden üniversite açmaya hazır olduklarını, bunlara da gerekli imkânın sağlanıp desteklenmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.