New York’ta kaçak göçmenlerin yasal çalışanlar gibi hakları var

New York’ta kaçak göçmenlerin yasal çalışanlar gibi hakları var

New York Şehri’nde 500 bin kadar kaçak göçmenin yaşadığını belirten New York Şehir (NYC) Belediyesi Göçmen İlişkiler Müdürü Fatima Shama, bu kişilerin kentte pasaportlarının süresi dahi geçmiş olsa banka hesabı açabileceklerini söyledi.

Shama, New York Belediyesi’nin şehirde yaşayan göçmenlerin ekonomik, sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak için yaptıkları hizmetleri anlattı. Shama, şehir nüfusunun 60’ına denk gelen göçmenlerin sorunlarına çözüm amacıyla Belediye’nin, iş kurmadan, çocuklarının okullarında aile ilişkilerine kadar birçok alanda hizmet sunduğunu dile getirdi. Göçmenleri şehrin ‘motoru’ olarak tanımlayan Shama, 2011 yılında kurulan ‘İşyeri Çözüm Merkezi’ adlı yapının işlevi hakkında bilgi verdi.

Dil sorunundan iş yeri açabilmek için gerekli yasal işlemlere kadar görevde bulunduğu kurumun talep olması durumunda göçmenlere yardımcı olduğunu aktaran Shama, girişimci göçmenleri özellikle teşvik amacıyla her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını söyledi. New York Şehri’nde bulunan küçük işletmelerin yüzde 50’ye yakının göçmenlere ait olduğunu belirten Shama, bu kesimin kentin ekonomik hayatına büyük katkı sağladığını vuruladı. Shama, şehrin yıllık gelirinin yüzde 20’sinin göçmenlerin işlettiği işyerlerine ait olduğunu vurguladı. ‘‘Girişimci göçmenlerin dil sorunu yaşamamaları için 2010 yılında ‘Şehir Dil Erişim Merkezi’ kuruldu ve bu vesile ile arzu edildiği takdirde CUNY Üniversitesi aracılığı ile bedava dil kursu eğitimi dahi verilmekte’’ diyen Shama, bu hizmetin çok gerekli olduğunu zira şehirde 1.8 milyon göçmenin dil konusunda kendisini yeterli olarak tanımlamadığına işaret
etti.

‘‘KAÇAK GÖÇMENLERİN YASAL ÇALIŞANLAR GİBİ HAKLARI VAR’’

New York’ta bazı göçmen iş yerlerinin artık ihracat yapabilecek kadar büyüdüklerini aktaran Shama, bu konuda New York Belediyesi’nin edindiği tecrübeyi de ABD genelinde 30 farklı belediye ile paylaşarak yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti. New York Yabancı Gazeteciler Merkezi’nin (NYFPC) düzenlediği ‘‘Göçmen ve Girişimcilik’’ adlı programında konuşan Shama, ‘‘Kaçak olan göçmenlerin şunu bilmesini istiyoruz; onların da yasal çalışanlar gibi hakları var.’’ dedi.

Şehirde kaçak durumunda bulunan göçmenlere vatandaşı oldukları ülke konsoloslukları tarafında kimlik sağlanabileceği ve bu konuda Meksika’nın New York Konsolosluğu’nun çok iyi bir uygulaması bulunduğunu kaydeden Shama, diğer ülkelerin de bu tür yollara gidebileceğini dile getirdi.

New York Şehri’nde yaşayan kaçak göçmenlerin belediyenin girişimleri ile artık banka hesabı açmalarının da sağlandığını kaydeden Shama, ‘‘Pasaportlarının süresi geçmiş olsa dahi New York şehrinde bulunan yasadışı göçmenlerin banka hesabı açmaları mümkün.’’ dedi.

Shama, yine kaçak çalışan göçmenlerin I-10 (Bireysel Vergi Kimliği) adlı formu doldurarak vergi numarası alabileceklerine dikkat çekti. Shama, federal hükümetin göçmenlik reformunu hayata geçirmesi durumunda da vergi numarası alıp vergisini ödeyen kaçak göçmenlerin vatandaşlık sürecinde kendilerine önemli avantaj sağlayacağını aktardı.

Göçmen nüfusunun New York’ta yoğun olarak yaşadığını belirten Shama, bazı istatistik bilgiler de verdi. Shama’nın verdiği bilgilere göre 8.4 milyon olan New York Şehri nüfusunun yüzde 38’i bir başka ülkede doğmuş kişilerden oluşuyor. Göçmenlerin burada doğan çocukları ile birlikte hesap edildiğinde şehir nüfusuna oranları yüzde 60’ı çıkıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.