New York Maratonu’na Kenyalı sporcular damgasını vurdu

New York Maratonu’na Kenyalı sporcular damgasını vurdu

Her yıl New York’ta düzenlenen maraton koşusunda Kenyalı sporcular damgasını vurdu. Kadınlarda Kenyalı Priscah Jeptoo 2 saat 25 dakila 7 saniyede birinci geldi. Erkeklerde ise bir başka Kenyalı sporcu Geoffrey Mutai (32) 2 saat 8 dakika 24 saniye ile yarışı birinci olarak bitirdi. New York Marton tarihinde 3. defa erkek ve kadın kategorisinde Kenyalı sporcular birinci olma başarısını göstermiş oldu. Bunun dışında sadece Amerikalı sporcular 1977 yılında kadın ve erkek kategorisinde birinci olmayı başarmıştı.

Bu yıl ki Londra Maraton’unda da birinci olan Kenyalı sporcu New York’ta favori isim olarak yarıştı. Jeptoo, birincilik başarısından dolayı 500 bin dolarlık ödülün sahibi oldu. Kadın sporcular arasında Adriana Nelson (33) yarışı 13. sırada bitirerek en başarılı Amerikalı oldu. Aslen Romanyalı olan Nelson, 2011’de Amerikan vatandaşlığına kabul edilmişti.

Etiyopyalı Tsegaye Kebede, birinci ile bir dakika farkla erkeklerde ikinci olmayı başardı. Maratonculardan Ryan Vail ise yarışı 13.sırada bitirerek erkeklerde en iyi derece alan Amerikalı sporcu oldu.

Geçen yıl yaşanan Sandy kasırgası nedeniyle iptal edilen New York Maratonu’na yaklaşık 47 bin sporcu katıldı. Sporcular New York’un 5 ilçesinden başlayarak Central Park’taki final çizgisine ulaşmaya çalıştı. Bundan yaklaşık 6 ay önce Boston Maraton’unda yaşanan bombalı saldırıları nedeniyle, New York Maraton’unda geniş güvenlik önlemleri alındı. Yarışın güvenliğini sağlamak için çok sayıda kontrol noktası ve barikatlar kuruldu. Güvenlik önlemleri için yaklaşık bir milyon dolar harcandı. Yani bir önceki yarışın iki katı.

1970 yılında 55 koşucu ile başlayan New York Maraton’una bu yıl 47 bin sporcu katıldı. İlk yıllarda hiç kadın yarışmacı yokken, bugün ise yarışçıların yüzde 39’unu kadın sporcular oluşturdu. Maratonun en yaşlı sporcusu ise 47 yıldır yarışan 93 yaşındaki John Mendes. Amerikalı sporculardan en fazla kazanan kadın koşucu ise Grete Waitz. Maratonun New York ekonomisine katkısı ise yaklaşık 340 milyon dolar olarak açıklandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.