New York kar fırtınasına hazır

New York kar fırtınasına hazır

New York Şehri’nin (NYC) hafta sonu erken saatlerde vuracak olan kar fırtınasına karşı şehrin hazır olduğu açıklandı.

Son bir haftadır radyo, televizyon ve internet ortamında haftasonu şehri vuracak olan kar fırtınası nedeni ile halkı uyaran yetkililer, buzlanma ve ısınma konusunda özellikle halkın dikkatli olmasını istedi.

Hava Durumu Kanalı (The Weather Channel) ‘‘Jonas’’ adını verdiği kar fırtınasının 20 eyalette etkili olacağı ve 85 milyon insanın bundan etkileneceğini söyledi. Jonas kar fırtınası en fazla başkent Washington DC’de etkili olması bekleniyor. Başkente son 90 yılın en fazla karın yağacağı tahmin ediliyor.

New York Şehri’nde Cumartesi sabah erken saatlerden itibaren etkili olacak olan kar fırtınasına şehir hazır. Cuma sabah saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyen NYC Belediye Başkanı Bill de Blasio, tipiye karşı tüm hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı.

Belediye Başkanı de Blasio, zaman zaman saatteki hızı 80 km (50 mil) çıkacak olan tipi nedeni ile şehrin bazı bölgelerinde su baskınları yaşanabileceğini belirtti. Su baskınları için de hazırlık yaptıklarını aktaran de Blasio, 2012’de şehri vuran Sandy kasırgasından sonra yaklaşın tipinin en etkilisi olduğunu ifade etti.

MESAİLER 12 SAATE ÇIKARILDI VE İKİ DEVRİYE ÇALIŞILACAK

Belediye Başkanı, tüm çalışanlarının 12 saatlik mesai ile 24 saat süresince hizmet vermeye devam edeceklerini vurguladı. Şehir ve eyalet yönetimi tipiye karşı yolların tuzlanacağını, itfaiye erlerinin tam mesai çalışacaklarını, farklı bölgelerde konuşlandırılan ambülans araçlarının hazır durumda ve belediye hizmetleri ile tüm acil servislerinin yaklaşık 48 saat süre ile alarmda olacağı bildirildi.

579 tuzlama aracı ile 1650 kar kürüme aracının şehir içindeki farklı merkezlerde hazır tutulduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı.

NYC de toplu taşımı sağlayan MTA, tüm personelinin kar fırtınası ile mücadele merkezleriyle koordineli olacak şekilde hazılıklarını yaptığını belirtti.

Kurum, tipi nedeni ile bazı metro hatlarında, şehir içindeki otobüs seferlerde gecikme ya da iptal yaşanabileceğini de ifade etti.

Kurumun Facebook sayfasında yer alan bilgiye göre MTA, haftasonu hatlarda yapılacak olan iyileştirme çalışmalarınında iptal edildiğini duyurdu.

Kurum, tüm çalışanlarının ek mesai yapacaklarını ve bazı birimlerden çalışanların platform, merdiven temizlik işlerine kaydıracaklarını duyurdu.

New York eyaleti Valisi Andrew Cuomo, da sosyal medya ve basın yolu ile yaptığı açıklamada haftasonu tam mesai yapmaya devam edeceklerini ve tipiye karşı tüm hazırlıkları yakından takip ettiğini duyurdu.

HALK HAFTA BOYUNCA UYARILDI

Pazar günü öğle saatlerine kadar New York şehri ile Kuzey New Jersey de etkili olacak tipi 15 ila 30 cm arasında kar bırakması bekleniyor. Hafta boyunca yetkililer halkı basın, telefon ve sosyal medya üzerinden uyardı.  

Elektrik kesintilerine karşı yetkililer halktan tedbirli olmasını istedi. Yine ısınma da sorun yaşanabileceğini belirten şehir yönetimi, halkın özellikle gaz sobası, gaz yağı, propan ile çalışan radyatör, kömür, gazlı ızgara ile ısınmaktan uzak durmalarını salık verdi. Yetkililer, ısınma sorunu yaşayanların belediyenin veya eyaletin ilgili telefonlarını arayarak yardım alabilecekleri hatta barınaklara gelerek kalabilecekleri belirtildi.

BARINAK HERKESE AÇIK

Şehrin birçok bölgesinde hazır hale getirilen barınaklarda soğuktan etkilen herkese kapılarının açık olduğu yine evsizlerin de bu hizmetten yararlanacakları aktarıldı. Barınaklarda yalnızca sıcak yemek değil yatak hizmetinden banyoya tüm temel ihtiyaçların karşılanacağı vurgulandı. 

Belediye’nin Fen ve Temizlik İşleri’nin Acil ve Afet Yönetim Ofisi’nin yanı sıra hem eyalet hem de federal ulaştırma bakanlığı ile koordineli çalışacağı kaydedildi.  

Çöp toplama işlemlerinin şehirde devam edebilmesi içinde tedbir alındığını belirten yetkililer, günlük yaşamın en az fırtınadan etkilenmesi için çalıştıklarını bildirdi.

ŞEHİRDE 6 BİN 500 MİL UZUNLUĞUNDA SOKAK VE CADDE TEMİZ TUTULACAK

NYC Fen ve Temizlik İşleri Departmanı, şehir genelinde 59 bölge deposu bulunduğunu ve buralarda yaklaşık 3 binden fazla kamyon, tuzlama aracı ve süpürme makinalarının bulunduğunu belirtti. Departman, şehir içinde cadde, sokakların toplamının 6 bin 500 mil (10 bin 500 km) uzunluğunda olduğunu belirterek, hepsinde tuzlama ve temizleme işlemlerinin yapılacağını duyurdu.

BİNLERCE UÇAK VE TREN SEFERİNİN İPTAL EDİLMESİ BEKLENİYOR

JF Kennedy, LaGuardia ile Newark uluslararası havalimanlarında binlerce uçak seferinin iptal edilmesi bekleniyor. ABD’nin ve dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden olan American Airlines bu üç havalimanındaki tüm uçuşlarını Cumartesi öğleden sonra iptal ettiğini duyurdu. Firmanın Pazar sabahı içinde tüm uçuşlarını iptal etmesi bekleniyor. American Airlines dışında diğer havayolu şirketlerinin de New York ve civarına haftasonu uçuşlarını iptal etmeleri bekleniyor.   

Uçak seferleri gibi kar fırtınasının etkili olduğu şehirlerde tren seferleri de iptal edildi. New York Şehri, Cumartesi ve Pazar günü öğle saatine kadar olan birçok tren seferlerinin iptal edileceği ya da gecikmelerin yaşanacağı açıklandı.  

Yetkililer, şehir ve eyalette yaşayanların cep telefonları ile yerel radyo, tv kanallarından da fırtına ile ilgili acil gelişmelerin duyurulacağı belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.