Pacifica Enstitüsü’nden ‘İslam’da Aşırılık ve Çözümleri’ paneli

Pacifica Enstitüsü’nden ‘İslam’da Aşırılık ve Çözümleri’ paneli

Pacifica Enstitüsü, Portland civarında yaşayan Müslüman kanaat önderlerinin panelist olarak katıldığı “İslam’da Aşırı Yaklaşımlar ve Çözüm Yolları” temalı ve daha çok soru cevap şeklinde geçen bir panele düzenledi.

Moderatörlüğünü Portland State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Samuel Henry’nin yaptığı panelde genel itibariyle üzerinde durulan konular; aşırıcı yaklaşımların ana sebepleri, bu yaklaşımların önüne nasıl geçileceği ve bütün insanlığa düşen görevler şeklinde oldu.

Genelde panelistler bilindiğinin aksine aşırıcı grupları harekete geçiren dini sebeplerden daha ziyade psikolojik, ekonomik ve politik unsurların daha baskın rol oynadığı üzerinde fikir birliğine vardılar.

Boşnak toplum lideri Abdullah Polovina konuşmasında, “Bu gruplar kutsal metinleri bağlam ve konteksinden kopartarak parçacı bir bakış açısıyla görüşlerine haklılık kazandırmaya çalışıyorlar ve bu grubun üyeleri aile bağları zayıf ,topluma yabancılaşmış öfkeli gençlerden oluştuğu” görüşü üzerinde durdu.

Washington üniversitesinden Prof. Dr. Etga Uğur ise, “Daha çok internet üzerinden taraf bulan grup üyeleri dünyadaki problemleri online olarak aşırıcı grupların öğreti ve motivasyonlarından etkilenerek ediniyorlar. Bu problemlerden dünyayı kurtaracaklarını ve sıradışı olduklarını düşünüyorlar” tespitinde bulundu.

Uğur, gençlere dini eğitimle birlikte sanat, edebiyat ve farklı düşüncelere saygılı olma eğitiminin de verilmesi gerektiğini aynı zamanda iyi bir arkadaş çevresi ve rehber insanların olması da eğitim için çok önemli unsurlar olduğundan bahsetti.

Portland İslami Toplum Başkanı Salma Ahmad ise, “İslam dünyasının aşırıcı unsurlara karşı sesini daha cesurca yükseltmesi lazım ve özellikle Fethullah Gülen’in bu konudaki çağrılarının çok önemli” dedi.

Kırkland İman Center eski başkanı Jawad Khaki ise, “Problemin çözümünde farklı fikirlere saygı duyma ve hoşgörülü olma ihtiyaç duyduğumuz en önemli kavramlardır” yorumunda bulundu.

Portland Muslim Community Center imamı Abdullah Hafeedh de, “Batı dünyasının ırkçı ve cinsiyet ayrımı üzerinden yaklaşımları Müslüman dünyasında kutuplaştırıcı etkiye sebep. Batı dünyasının bundan özenle kaçınması gerek ve İslam dinini daha derinden tanımalı” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.