New York belediyesi, kaçak göçmenlere kimlik kartı verecek

New York belediyesi, kaçak göçmenlere kimlik kartı verecek

New York belediyesi şehirde yaşayan 500 bin kaçak göçmene kimlik kartı verecek.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio göreve geldiği günden beri yasal olmayan göçmenlere de kimlik kartı vereceğini vaad ediyordu. Belediye Meclisi’nde görüşülen tasarı 3’e karşı 43 oyla kabul edildi. Verilecek olan kimlik kartında isim-soyismin yanısıra, doğum tarihi ve adres de yer alacak. Belediye kartına sahip olan kaçak göçmenler banka hesabı açabilecek, kütüphane ve hastane ziyaretleri gerçekleştirebilecek.

Karta başvuracaklar, kendi ülkerlerine ait ehliyet veya pasaportları ile belediyeye müracaatta bulunabilecek. Belediye Başkanı Bill de Blasio kartın gerekliliğini “Kira sözleşmesi imzalayamayacaksanız, banka hesabı açamayacaksanız, temel işlemleri yapamayacaksanız, kendi kimliğinizi bile ispatlayamayacaksanız, bir yere tam olarak ait olduğunuzu hissedemezsiniz. Bu yarım milyon New Yorklu ile her gün bu şehri inşaa ediyoruz. Onlar için daha iyisini yapacağız.” ifadelerini kullanarak savunmuştu. New York şehir nüfusunun yüzde 40’ı Amerika dışında doğan insanlardan oluşuyor.

Benzer bir kart 2007 yılından bu yana Los Angeles, San Francisco, New Haven ve Connecticut’da veriliyor. Bir çok kaçak göçmen, banka hesapları olmadığı için kazandıkları parayı üstlerinde taşımak zorunda kalıyor. Zaman zaman paralarını çaldıran bu göçmenler haklarını aramak için polise bile başvurmaktan çekiniyor. Yeni kartla birlikte, bu insanlar paralarını banka hesaplarına yatırabilecek.

Önümüzdeki yıl verilmeye başlanacak olan kartın New York şehir bütçesine 8. 4 milyon dolar ek maliyet getireceği tahmin ediliyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.