İbrahim Todashev’i öldüren FBI ajanının kimliği hala saklı tutuluyor

İbrahim Todashev’i öldüren FBI ajanının kimliği hala saklı tutuluyor

Boston Maratonu saldırısı çerçevesinde sorgulanan İbrahim Todashev’in FBI tarafından öldürülmesi tartışmaları sürüyor.


FBI, Todashev’in ölümüyle alakalı olarak hazırladığı raporda bazı sorulara cevap vermiş olasa da, genç adamı silahla 7 kez vurarak öldüren FBI ajanının ismini hala sır gibi saklıyor.


Haklı ya da haksız olarak herhangi bir cinayet olayına karışmış hiçbir FBI ajanının bilgileri açıklanmıyor. Buna karşılık Florida eyelet kanunlarına göre cinayete karışan polis ve benzeri görevlilerin kimliklerinin açıklanması gerekiyor.


FBI sözcüsü Christopher Allen’in konuyla ilgili olarak Orlando Sentinel gazetesine gönderdiği emailde  kimliklerin gizli tutulmasının sadece cinayet işleyen FBI ajanlarını değil FBI’da ya da  herhangi bir araştırma yapan federal kurumda çalışan herkesi  kapsadığını söyledi.


Aynı cinayette parmağı olduğu düşünülen 2 Massachusetts polisinin de kimlikleri henüz açıklanmadı.


Allen ayrıca, kendisinin işi gereği ilgili kişilerin kimliklerine, ‘kimseyle paylaşılmaması gereken özel bilgi’ adı altında bir anlaşmayla ulaştığını belirtti.


Miami’deki Amerikan Sivil Haklar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Howard Simon, Orlando Sentinel’e gönderdiği yazılı bildiride, FBI nın bu açıklamalarının, Todashev’in ölümündeki sis bulutunu biraz olsun araladığını fakat FBI tarafından biri öldürüldüğü takdirde bundan kimin sorumlu olduğunun ve bu tür durumlarda kiminle görüşülmesi gerektiğinin hala bilinmediğini söyledi.

Simon ayrıca Boston bombalama eylemiyle bağlantılı olduğundan dolayı bir FBI ajanı tarafından silahla vurularak öldürülen Todashev’i  öldüren şahısa ulaşılamadığı için yapılan bu araştırmanın tamamlandığını söylemenin güç olduğunu da sözlerine ekledi.

Buna benzer bir başka olay 2002’de Maryland’de yaşanmıştı. Özel ajan Christopher Braga 20 yaşındaki birini, masum olduğu halde banka soyan kişi zannederek yüzünden vurarak silahla öldürmüştü. Bunun üzerine açılan davalarda FBI 1 milyon 650 bin dolar ödemeye mahkum edilmişti.


Newyork Times Gazetesi’nin verdiği bilgiye göre Todashev’in ölümü  1993’ten 2011 yılına kadar FBI tarafından öldürülen 150 kişiden sadece biri. Ve bu sayı sadece basına yansıyan ölüm sayısı.


1999’ta ise, kokain anlaşması üzerine, Federal Uyuşturucu Önleme Yönetimi ajanı  tarafından Orlando’da bir şüpheli öldürülmüş, kurum, sözkonusu ajanın kimliğini gizli tutmaya çalıştıysa da isminin Lucas olduğu bilgisine ulaşılmıştı. Lucas kimliği açıklanıp teyit edildikten sonra mahkemeye çıkarılmış ve suçsuz bulunmuştu.

Edinilen bir diğer bilgi ise, FBI, cinayet işlerine karışan ajanlarını sorgularken ses ya da video kaydı kullanmıyor. Tam tersine bu ajanlar diğer FBI çalışanları tarafından sorgulanıp, olayla ilgili notlar alındıktan sonra ifadeleri imzalatılıp herhangi bir yargılama sürecine de dahil olmuyorlar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.