Baltimore’da alkollü içki satışı sınırlandırılıyor

Baltimore’da alkollü içki satışı sınırlandırılıyor

Maryland eyaletine bağlı Baltimore şehrinde sağlık ekipleri, özellikle yoksul mahallelerde alkollü içki kullanımının şiddet olaylarını artırdığı gerekçesiyle içki satış lisanslarının kısıtlanması gerektiğini öne sürdü.

Yetkililer acil servislere başvuran ya da başka nedenlerle hastaneye kaldırılan vatandaşlar üzerindeki çalışmalar neticesinde alkol ve şiddetin şehrin güvenliğini tehlikeye atan birbirine bağlı iki faktör olduğunu açıkladı.  

Karar alınırken Johns Hopkins Üniversitesi’nin araştırmaları temel alındı. Üniversite tarafından yapılan çalışmaya göre likör mağazalarının bulunduğu mahallelerde cinayet ortalaması nüfus yapısı aynı fakat içki satan dükkanlarının bulunmadığı komşu mahallelerin yaklaşık 3 katı.

Cinayet oranının, meskun mahallerde alkol satan dükkan sayısıyla doğrudan bağlantılı olduğunu ileri süren araştırma cinayetlere ek olarak tecavüz ve saldırı oranlarının da benzeri bir dağılım gösterdiğini ortaya koyuyor. Likör satış merkezlerinin çoğunlukla bulunduğu mahallelerin yüzde 75’i federal yoksulluk çizgisinin altında yaşayan bölgeler.

Kanunun hedefinde meskun mahallerde yerleşimleri ‘uygun olmayan’ yaklaşık 128 dükkan var. Kent Konseyinin ileri sürdüğü plana göre önümüzdeki iki sene içinde bu dükkanlar alkollü içki satışını durdurması gerek. Sağlık departmanı başka türde yiyecek içecek satma şartıyla bu dükkanların yerlerinde kalabileceğini belirtiyor.

Alkollü içecek satan  ‘likör mağazalarının’ daha uygun yerlere taşınması konusu önümüzdeki bir sene boyunca yapılacak olan oturumlarla gözden geçirilecek. Plana göre 20’ye yakın mağaza başka mekanlara taşınarak alkol satmalarına izin verilecek.  

Yetkililere göre projenin esas amacı alkol satan dükkanların sayısını minimuma indirmek. Son 40 senede Baltimore nüfusunun tahmini yüzde 30 civarında düşmesine rağmen alkol satan dükkanların sayısında bir değişim olmaması da tasarı kapsamında göz önünde bulunduruluyor.  

Baltimore’da alkol satış lisansı bulunan 1,330 işyeri var. Bunların 330’u likör satan mağazalara, 400’ü restoranlara, 600’ü ise barlara verilmiş durumda. Tasarı  dahilinde barlardan satın alınacak alkolün dışarıda tüketilmesinin de önüne geçilmeye çalışılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.