Atlantik okyanusunda su seviyesi normalden daha hızlı yükseliyor

Atlantik okyanusunda su seviyesi normalden daha hızlı yükseliyor

Bilim adamlarına göre Chesapeake Körfezi de dahil olmak üzere Atlantik okyanus suları dünyanın başka yerlerinden farklı olarak daha hızlı şekilde yükseliyor.  

ABD Jeolojik Araştırma (USGS) raporlarına göre su seviyesi, Kuzey Carolina’dan Boston’a kadar yoğun bir yerleşime sahip yaklaşık 600 millik okyanus kıyısında küresel ortalamadan 3-4 kez daha fazla yükseliyor. 1990’dan bu yana su seviyesi her sene 2 ile 3.7 milimetre yükseldi ki bu da 0.6 ile 1 milimetre arasında değişen küresel ortalamanın yaklaşık 3 katı. Rapora göre hareketlilik en çok Chesapeake Körfezi’nde görülüyor.  

Maryland eyaleti kıyılarında su seviyesi son 10 senede her sene 3-4 milimetre artmış ki bu da sahil topraklarının yaklaşık yarısının suya batmasına neden olmuş durumda. Bugüne kadar ki en büyük artış senelik 6 milimetreyle Virginia eyaletine bağlı Norfolk bölgesinde kayda alındı. Maryland eyaletine bağlı Baltimore bölgesi de bu tehdide en çok maruz kalan bölgelerden biri. Açıklamalara göre Norfolk, New York, Boston gibi yoğun yerleşimin bulunduğu kentler artık düşük şiddetteki fırtınalarda bile zarar verici taşkınlara maruz kalıyor.

USGS bilim adamları son 60 senenin verilerine dayanarak Atlantik okyanus akınlarının yavaşlaması sonucunda bu sonucun ortaya çıktığını varsayıyor. Araştırmaya göre su seviyesinin artması plaj hacimlerinin değişmesine, sahil bölgelerinde tuzlu bataklıkların artmasına ve sahil topraklarını su basmasına neden oluyor.
 
Rapor ayrıca hızlı yükselen su seviyesinin, sahil şehirlerini fırtınalardan sonra daha şiddetli dalgalara maruz bırakacağını öngörüyor.
Kutuplarda kara buzlarının erimesi, küresel ısınma gibi iklim şartlarındaki değişmeler okyanus sularının yükselmesine neden oluyor. Bununla birlikte bilim adamlarına göre okyanus akımları, deniz su sıcaklıklarındaki farklar, tuzluluk oranı ve dünya rotasyonunda kaymalar gibi diğer nedenler de bu konuda etkin.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.