23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, New York’ta resmen tanındı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, New York’ta resmen tanındı


New York Eyalet Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı resmen tanıdığını bildiren bir kararı yayınladı.


Brooklyn Türk Kültür Merkezi (TCC) öncülüğünde ve  New York Milletvekili Steven Cymbrowitz’in girişimi ile hazırlanan tasarı eyalet meclisi tarafından kabul edildi. Bildiri, TCC Brooklyn’de organize edilen kısa programla Türkiye New York Başkonsolosu Levent Bilgen’e takdim edildi. Milletvekili Cymbrowitz, Başkonsolos Bilgen ile birlikte programa katılan Amity School 2.sınıf öğrencilere hediyeler verdi. ABD ile Türkiye’nin  güçlü iki müttefik devlet  olduğunu belirten milletvekili Cymbrowitz, 23 Nisan’ın New York’ta resmen tanındığını söyledi. Brooklyn’deki Türk toplumu ile çok iyi bir ilişki içinde olduğunu belirten Cymbrowitz, Amity School’un bölgede çok başarılı  eğitim verdiğini de sözlerine ekledi.23 nisan1

 

Başkonsolus Bilgen, bildiriyi alarak, kararın alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Programa katılan öğrencilere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramının ne anlama geldiğini anlatan Bilgen, 23 Nisan bayramının uluslararası bir bayram olmasını temenni ettiğini ifade etti. Kararın alınmasında öncülük yapan Brooklyn TCC Başkan Yardımcısı Süleyman Aydoğan, uzun zamandır, bu kararın alınması için çaba gösterdiklerini dile getirdi. Milletvekili Steven Cymbrowitz ile her zaman diyalog halinde olduklarını ifade eden Aydoğan, 23 Nisan’ın New York’ta bayram olarak kabul edilmesinin Türk toplumu adına çok güzel bir gelişme olduğunu belirtti.  

Söz konusu kararda, 93 yıl önce Türk halkına özgürlük, adalet ve barış getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olması sebebiyle Türk tarihinde önemli bir yeri olan bu günü, yarım milyonu aşkın Amerikalı Türk’ün bayram olarak kutladığı ifade ediliyor.

 

23 Nisan’ın, 1927’de Çocuk Bayramı  ilan edilerek geleceğin teminatı ve simgesi olan çocuklara hediye edildiğinin vurgulandığı metinde, Türkiye’nin, ABD’nin güçlü bir müttefiği olduğu, demokratik parlimenter sistemle yönetilerek diğer Müslüman ülkelere örnek teşkil ettiği, Asya , Avrupa ve Afrika’ya uzanan stratejik konumu ile de önemli bir NATO ülkesi olduğuna  dikkat çekiliyor.

 

23 nisan2Ayrıca, Türkiye’den ABD’ye göç tarihinin 100 yıldan daha kısa bir süre olmasına rağmen Amerikalı Türklerin ABD’nin farklı kültürel spektrumunda benzersiz bir rol oynadığı, Amerikan bilmine, ekonomisine, teknolojisine, sanat ve tıbbına önemli katkıları olduğu dile getirilen kararda 23 Nisan’ın resmen tanınmasının New York eyaletinin çok kültürlü yapısına zenginlik katacağı,  bu yüzden 23 Nisan 2013 tarihi itibariyle New York eyalet senatosunun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını resmen tanıdığı belirtiliyor.

 

Programda, Peace Island Instute (PII) Başkanı Zafer Akın, Gazeteciler Yazarlar Vakfı’ndan Mehmet Kılıç da hazır bulundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.