Seattle, dünyanın en yüksek asgari ücretini veren şehir olma yolunda

Seattle, dünyanın en yüksek asgari ücretini veren şehir olma yolunda

Seattle işçileri için bu yılki Uluslararası 1 Mayıs İşçi Bayramı günü, belediye başkanının saatlik asgarî ücreti 15 dolara çıkarma planını açıklaması üzerine daha özel bir anlam kazandı.

Yasalaşması halinde bu miktar, dünyada yerel veya genel yönetimler tarafından belirlenmiş en yüksek asgarî ücret olacak; tabi ay sonundaki referandum neticesinde İsviçre 25 dolar asgarî ücret verme kararı alarak bu durumu değiştirmezse.

Bazı işadamları, politikacılar ve çalışma müdürlüğü elemanlarından oluşan özel bir komite tarafından sunulan ve 600 binden fazla kişiyi etkileyeceği tahmin edilen kanun teklifinin büyük ihtimalle kabul edileceği öngörülüyor. Planlanan şekliyle 2017 yılı itibariyle 500 den fazla çalışanı olan şirketler, 2021 yılı itibariyle de çalışanlarına sosyal güvence temin eden küçük işletmeler tedrici olarak bu miktara ulaşmış olacaklar. Sonrasındaki artışlar ise enflasyona endeksli olarak belirlenecek.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında ülke genelindeki asgarî ücret tartışmalarının sürdüğü bir döneme denk gelmesi sebebiyle de teklif ayrıca önem arz ediyor.

Bundan birkaç ay önce Seattle ve Tacoma şehirleri arasında bir banliyö olan SeaTac bölgesinde asgari ücretler 15 dolara çıkarılmıştı. Daha birkaç aydır yürürlükte olmasına rağmen, endişe edildiği gibi işten çıkarmalarda artmalar gözlenmedi, hem de işverenlerin daha çok maaşlı işçiler tercih etmesine ve ürün fiyatlarının da biraz artış göstermesine rağmen.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.