Santa Monica Şehir Yetkilileri, Federal Havacılık İdaresi’ne dava açtı

Santa Monica Şehir Yetkilileri, Federal Havacılık İdaresi’ne dava açtı

Los Angeles bölgesinde ünlü bir kıyı şehri olan Santa Monica yetkilileri, Santa Monica Havaalanı’nın üzerinde kimin kontrolü olacağını açıklığa kavuşturmak için Federal Hükümeti ve Federal Havacılık İdaresi’ni (FAA) mahkemeye verdi.

Perşembe günü hükümet ve FAA’ya karşı açılan davada, şehir yetkilileri mahkeden arazinin tapusunun Santa Monica şehrine verilmesi talebinde bulundu.

Belediye Başkanı, Pam O’connor, “Federal Havacılık İdaresi, bu araziyi sonsuza dek bu şekilde işletmekle yükümlü olduğumuzu iddia ediyor, biz ise bu iddialara itiraz ediyoruz.” diyor.

Atılan bu adım, 200 dönümü aşkın bir arazi üzerine yapılan ve uzun süreli olması beklenen bir mücadelede ilk hamle olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu havaalanı, ses ve hava kirliliğine ilaveten, geçtiğimiz ay gerçekleşen ölümcül kaza sonucunda sarsılan mahalle sakinlerinin de varlığıyla birlikte oldukça tartışmalı bir yapı haline gelmiş durumda.

2015 yılında süresi biten sözleşmeyi de fırsat bilerek, belediye başkanı artık mahkemenin karar verme vaktinin geldiğini ileriye sürüyor.

O’connor, “Toplumumuzu ve çevremizi muhafaza etmek bizim vazifemiz. Bu arazinin tamamen bize ait olduğunu belirlemenin, bunu saptamanın vakti artık geldi.” diyor.

FAA sözcüsü bu iddiaları itirazla karşılarken verilen ifadenin bir kısmında şu sözler yer alıyor, “… 1948 yılında, havaalanının üzerinde bulunduğu arazi, bir ücret karşılığı olmaksızın, federal hükümet tarafından şehir üzerine geçirildiğinden dolayı, şehir 2023 yılına kadar Santa Monica Havaalanı’nı ayrıyeten işletmekle yükümlüdür.” Ayrıca yapılan açıklamalarda söz onusu havaalanının 2. Dünya Savaşı sırasında Savunma Bakanlığı’nca el konulduğu ve geliştirildiği, savaş bittikten sonrada havaalanı olarak işletilmesi şartıyla şehre geri iade adildiği bildirildi.

Mahalle sakinlerinden Joe Owens yaklaşık 40 yıldır havaalanı pistine yaklaşık 90 metrelik bir mesafede oturuyor. “Daha az jet uçağı olsa hiç fena olmaz,” diyen Joe, şu sözleri ekliyor, “FAA’nın elinde çok fazla güç var. Havaalanının kapanmasını istemeyen, cebinde çok fazla parası olan bir çok insan var.”

Açılan davaya cevap verebilmek için Federal Havacılık İdaresi’nin elinde 60 günlük bir süre var.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.