Özel güvenlik görevlileri ne kadar güvenli?

Özel güvenlik görevlileri ne kadar güvenli?

California Eyaleti Tüketici İşleri Departmanı verilerine göre California’da özel güvenlik görevlisi sayısı polis memuru sayısının yaklaşık dört katı. Özel güvenlik görevlilerinin vazifesi güvenliği sağlamak olduğu halde bazı silah eğitmenlerinin güvenlik görevlilerinin atış konusunda ne kadar eğitimli oldukları hakkında çekinceleri var.

Geçtiğimiz günlerde soyguna uğrayan Chase Bank şubelerinden birinde güvenlik görevlisinin etkisiz kalması bu sorunu gündeme getirdi. Bankanın hemen yanında güzellik ürünleri satan bir dükkan işleten Andrea Nowak, yaşadığı şoku ‘kendinizi belanın ortasında hissediyorsunuz, ben de silah seslerini duyunca yere eğilmek zorunda kaldım’ sözleriyle ifade ediyor. Güvenlik görevlisi tarafından ateş edilmesine rağmen iki hırsız da vurulamadı. Nowak güvenlik görevlisinin hırsızlar tarafından silah zoruyla etkisiz hale getirildiğini ve ancak hırsızlar kaçmaya başladıktan sonra güvenlik görevlisinin silahına ulaşıp ateş edebildiğini belirtti.

Güvenlik görevlisinin hırsızların kaçtığı arabayı vurmaya çalışırken diğer park halindeki araçlara çok yakın mesafeden ateş ettiğini de sözlerine ekledi.

California yasalarına göre güvenlik görevlisi olabilmek için 40 saat eğitimden geçmek gerekiyor. Silahlı güvenlik görevlisi olabilmek için ise 14 saat ekstra daha eğitim almak gerekiyor. Güvenlik konusunda uzun süredir eğitim veren Steve Caballero bu eğitimlerin kesinlikle yeterli olmadığı görüşünde.

Cabballero “Polislerin silah kullanımı konusunda aylarca ne kadar zorlu eğitimlerden geçtiğini düşünürsek, polisler ile aynı silahları kullanan güvenlik görevlileri için 2 günlük eğitimin ne kadar az olduğu anlaşılacaktır” dedi. Kendisini en çok rahatsız eden durumun ise sektördeki yeni trend olarak güvenlik görevlilerinin hiç atış yapmadan göreve başlıyor olmaları. Cabballero’ya göre eyaletin bu şekilde sertifika vermesi ‘inanılması güç’ bir durum.

Bay Area’da Oakland şehrinde simülasyon ile güvenlik eğitimi veren bir tane okul bulunmakta. Eğitmenlerden Marcus Bronfield verdikleri eğitimin çok yüksek teknoloji ürünü olduğunu söyledi. Simülasyonda gerçekmiş hissi vermek için, 9 mm’lik glocks silahlarının basınçlı hava ile güçlendirildiğini söyleyen Bronfield bu sayede eğitime katılan kişilerde silahı yanlışlıkla ateşleme gibi korkuların da olmadığı görüşünde.

Buna rağmen hayatında hiç atış eğitimi almamış bir kişi simülasyon eğitiminden 250 üzerinden 30 puan alıp rahatlıkla güvenlik görevlisi sertifikası alabilmekte. Bu konudaki eleştirilere “Değişen şey teknoloji, düzenlemeler ile ilgili hiçbir şey değişmedi” şeklinde cevap veren Tüketici İşleri Departmanı’nda görevli Russ Heimerich, yasal düzenlemelerde lazerli simülasyonu yasaklayan ya da izin veren hiçbir ibare yok dedi. Buna rağmen kuruma ait web sitesindeki ‘Atış için simülasyon eğitimi yapılabilir’ ibaresinin nereden geldiği merak konusu.

Başka bir özel güvenlik şirketi olan ‘The Loss Prevention Group’ en ideal eğitim şeklinin simülasyon ve saha eğitiminin kombinasyonu şeklinde olacağı görüşünde. Eyaletin bu konuda yeni bir düzenleye gitmesi beklense de bunun en az bir yıl alacağı konusunda herkes hemfikir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.