Oregon, arı kolonilerinin 5’te 1’ini kaybetti

Oregon, arı kolonilerinin 5’te 1’ini kaybetti

Portland Eyalet Üniversitesi verilerine göre Oregon eyaleti ticari bal arısı kolonilerinin beşte birini geçtiğimiz kış kaybetti. Uzmanlara göre arı ölümleri devam ettiği takdirde bazı profesyonel arıcılar işlerini kaybedebilir.

Böcek bilimcisi Ramesh Sagili, kolonilerde yüzde 10 ila 15 arasındaki kaybın normal olduğunu söylüyor. Ancak Oregon’da geçtiğimiz kış yüzde 21.1 oranında bir kayıp yaşandı. Sagili’ye göre kaybedilen kolonilerin geri kazanılabilmesi için yaklaşık 50 bin arıya, zamana ve emeğe ihtiyaç var. Ayrıca bir arıcının yeni bir kraliçe arı bulması ve daha sonra sağlıklı koloniden arılar temin etmesi gerekiyor.

Bal arıları armut, yaban mersini, kiraz, elma ve sebze tohumları dahil olmak üzere çeşitli bitkilerde polenmeye vesile oluyor. Bilim adamları son yıllarda artan arı ölümlere ise bitkilere zarar veren bazı böceklerin ve böcek ilaçlarının neden olduğunu belirtiyor. Oregon eyaleti yetkilileri, görevi bu yıl ‘sağlıklı polen taşımacılığı’ ve arıların tükenmesini önlemek için yollar bulmak olan bir ekip kurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.