Nevada ‘karne’sini aldı

Nevada ‘karne’sini aldı

Yeni açıklanan federal bir rapora göre, Nevada’nın 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin yalnızca üçte biri Matematik ve İngilizce alanında yeterlilik gösterebildi.

‘Ülkenin karnesi’ olarak da bilinen Ulusal Eğitim Durum Değerlendirmesi (National Assessment of Educational Progress – NAEP) adlı bu rapor, ABD’deki bütün 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin, Matematik ve İngilizce (okuma-anlama) alanlarında, her iki yılda bir girdikleri bir sınav neticesinde elde ediliyor. 1990 yılından beri yapılmakta olan bu sınav, Amerika’da birçok eğitimci ve idareci tarafından önemli bir başarı ölçütü olarak görülüyor.

Son on yıl içindeki verilere göre Nevada öğrencileri, söz konusu sınavda başarı artışı olarak ülke ortalamasının üzerinde bir performans sergiledi ancak eyaletler arası genel yeterlilik sıralamasında ‘Gümüş Eyalet’ hep son on beşte kaldı. Bu yılki sonuçlara göre Nevada, ülke ortalamasının 4 ilâ 6 puan gerisinde.

Nevada Milli Eğitim Müdürü Dale Erquiaga, NAEP sonuçlarından genel olarak memnun olduğunu belirtti. Erquiaga, “Görmek istediğim kazanımları henüz elde edemedik ama yarıştan da kopmadık. Önemli eğitim reformu stratejilerini benimseyerek uygulamaya devam ettiğimiz ve üst seviye eğitim standartları konusunda titiz davrandığımız sürece daha da olumlu sonuçlar alacağımızı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

Las Vegas Sun gazetesi muhabiri Paul Takahashi’ne göre bu yılki rapordan bazı önemli veriler şunlar:

– 2003 yılında yüzde 20 olan 4. sınıf öğrencilerinin İngilizce Okuma-Anlama alanındaki yeterlilik oranı, bu yıl 7 puanlık bir artış göstererek yüzde 27’ye yükseldi. Ülke genelindeki artış ise 4 puanda kaldı.

– Yine on yıl önce yüzde 21 olan 8. sınıf öğrencilerinin İngilizce Okuma-Anlama alanındaki yeterlilik oranıysa, bu yıl 9 puanlık bir artışla yüzde 30’a yükseldi. Ülke genelindeki artış ise 5 puan.

– 4. sınıfların matematik başarısı on yıl içinde yüzde 23’ten yüzde 34’e yükselerek 11 puan arttı. Ülke genelinde ise bu rakam 7 puan.

– Matematik alanında 8. sınıflar 2003 yılında yüzde 20 olan başarı oranlarını yüzde 28’e yükselterek, yüzde 7 olan ülke genelindeki artışı yine geride bıraktılar.

– Nevada, 2011 yılından bu yana İngilizce okuma-anlama alanında “istatistiksel olarak çok önemli kazanım elde etmiş” olarak belirlenen onbir eyaletten birisi oldu.

– İngilizce okuma-anlama alanında kız öğrenciler erkek öğrencilere nisbeten daha başarılı olurlarken matematik alanında hemen hemen eşit durumdalar.

50 eyalet, Washington, D.C., ve Savunma Bakanlığına bağlı okullardaki 719 binden fazla öğrencinin girdiği sınav sonucu elde edilen bu rapor ayrıca etnik köken, öğrenim zorluğu, sosyo-ekonomik durum gibi faktörlerin de başarıya etkisi yönünde önemli bilgiler içeriyor. 

Bu yılki sınavı düzenleyen Ulusal Eğitim İstatistik Merkezi (National Center for Educational Statistics – NCES) araştırmacıları, geçen birkaç yıl içindeki küçük ama sabit artışın nedeni konusunda bir açıklama yapmadı. Merkez başkanı Jack Buckley, demografinin test sonuçlarında elbette etkili olduğunu ancak başarısız olmanın bütünüyle demografiye bağlanmasının doğru olmadığını savundu.

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Arne Duncan da genel durumla ilgili “Cesaret verici ancak ilerleme yönünde mütevazı bir işaret” değerlendirmesinde bulundu. Duncan ayrıca şunları söyledi: “Eğer Amerika’nın öğrencilerinin bilgiye dayalı ekonomi ve küresel mücadele yarışından kopmasını istemiyorsak, devlet okullarımız başarı artışını hızlandırmalı ve eksikliklerin giderilmesi ve açığın kapatılması adına daha fazlasını ortaya koymalıdır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.