Los Angeles’da 25 milyon dolarlık iPad tartışması

Los Angeles’da 25 milyon dolarlık iPad tartışması

Geçtimiz Salı günü Los Angeles Eğitim Müdürlüğü’nün (LAUSD) iPad projesi ile ilgili yapılan toplantıda, yazılım hakkı tartışmaları ve vadedilen toptan indirim için en az 600 bin adet alınması şartının konulması akıllarda yeni soru işaretleri meydana getirdi.

Okul yönetim kurulu üyelerinden oluşan bütçe komisyonu yaptığı toplantıda her öğrenci ve öğretmene iPad temin etmeyi hedefleyen projeyi ele aldı. Bir çok soruyu cevapsız bırakmak zorunda kalan komisyon, 29 Ekim’de yapacağı toplantıda projeye ait 5 yıllık planla birlikte beklenen cevapların da açıklanacağı sözünü verdi.

Yetkililer daha önce darbelere karşı dayanıklı kılıfı ve Pearson Education Inc. tarafından geliştirilen eğitici yazılım paketini de içeren her iPad için 678 dolar ödeneceğini duyurmuştu. Salı günü yapılan toplantıda ise belirtilen fiyatın en az 600,000 adet iPad alınması şartıyla yapılacak olan indirim sonucu hesaplanan nihai fiyat olduğu söylendi. Aksi takdirde, her bir iPad’in maliyetinin 770 dolar olacağı belirtildi.

Bilişim Teknolojileri Finans ve Yönetim Müdürü Daphne Congdon, eldeki verilere göre iPad’lerin toplam maliyetini yaklaşık 25 milyon dolar olarak tahmin ediyor. Bu rakam ise 20 milyon olarak belirlenen bütçenin üzerinde. Projenin yine birinci aşaması kapsamında bilgisayar masaları, güvenlik programları, personel, altyapı ve diğer sistem harcamaları için de 25 milyon dolar ayrılmıştı. 50 milyon dolar olan birinci aşama bütçesinde klavye temini için ödenek ayrılmadı. Congdon yapılan ihalede klavye için yapılan fiyat tekliflerinin beklenenden yüksek olması sonucu ödeneğinin uzun vadedeki harcamalara dahil edilmesine karar verildiğini iletti.

Yetkililer ayrıca 3 yıllık Pearson yazılım lisansı ile alakalı hususları da tartıştı. Yetkili Mark Hovatter iPad’lerin 3 yıl ya da daha uzun olması planlanan kullanım süresi boyunca yüklü içeriğin tamamının Los Angeles Eğitim Müdürlüğü’ne (LAUSD) ait olacağını söyledi. Pearson ise sadece lisansın aktif olacağı 3 yıl boyunca güncellemeleri sağlayacak. Bu sürenin sonuda ise anlaşma tekrar değerlendirilecek ya da yeni bir firma ile masaya oturulacak. Yetkililer son olarak beklenmedik, önemli bir engelle karşılaşılmadıkça iPad’lerin planlandığı gibi temin edileceğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.