‘Kreşe saldırı’ tehdidinde bulunan Facebook kullanıcısından ilginç savunma

‘Kreşe saldırı’ tehdidinde bulunan Facebook kullanıcısından ilginç savunma

Colorado eyaletinin Grand Junction şehrinde Kenneth Royal Wheeler adlı Facebook kullanıcısı, hesabında paylaştığı iddia edilen tehdit içerikli ileti nedeniyle tutuklandı. Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan duruşmada Wheeler’ın Abraham V. Hutt, müvekkilinin söz konusu iletiyi kimseyle paylaşmadığı gerekçesiyle iddiaların geçersiz olduğunu iddia etti.Avukat Hutt, Wheeler’ın Facebook hesabında iletişim kurabileceği bir isim olmadığından, takipçilerine yaptığı ‘Grand Junction polisini öldürme’ ve ‘çocuk yuvasına saldırı’ çağrısının bir tehdit olarak algılanamayacağını söyledi. Avukat, bölge hakimi William J. Martinez’e, “Wheeler, Facebook hesabındaki tüm arkadaş listesini silmişti. Bu, kimseyle iletişime geçmediği yani mesajı kimsenin almadığı anlamına geliyor” dedi. “Kullanıcılar, sayfada en özel ve en şahsi düşüncelerini ifade ediyor” diyen Hutt, Wheeler’ın hesabında yapılan aramanın haddinden fazla kapsamlı, izinsiz ve anayasanın 4. ek maddesini ihlal ettiği dolayısıyla kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle, hakimden delillerin gizlilik kapsamına alınmasını talep etti.

Sosyal ağ kullanmayan ve mahkemede ‘poke’ ve benzeri Facebook terimlerinin anlamları hakkında açıklama isteyen hakim Martinez ise aramanın fazla detaylı olduğu iddiasını reddetti. Martinez sanık avukatına “Eğer bir kimse tehdit içeren bir ifadede bulunursa, yasalar tehditin gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini anlamak adına gerekli adımı atma yetkisine sahip değil midir?” diye sordu.
32 yaşındaki Wheeler, iddiaya göre bir anlam bütünlüğü olmayan tehdit içerikli iletiyi 12 Mart 2012’de İtalya’dayken sayfasında paylaştı. Wheeler’ın ülke dışında olduğu için suçlu tutulamayacağını söylediği söz konusu ileti şu şekilde başlıyor: “Stardragon semavi olası müdahale 27A Amerika’da P.A.E. virüsünü salıyor. Bu kutsal bir savaş. Amerika’da değilim. Dönecek olsam bile önemli olan şu an Amerika’da olmamam. Bu yüzden Facebook’ta yazdığım tehdit, aktivite ve benzeri… Amerikalılar, burada, İtalya Roma’da söylediklerim için beni cezalandıramaz. Öyleyse, polisleri öldürün. Çocuklarının kanlarında boğun onları.”

Wheeler, 20 Mart’ta, İtalya dönüşü Grand Junction Bölge Havaalanı’na indiğinde federal ajanlar tarafından yakalandı. Daily Sentinel’ın edindiği resmi yakalama emrine göre, 9 Mart’ta da İtalya’ya uçmuştu. Yakalama, Grand Junction polisi tehdit ihbarı üzerine havaalanındaki Birleşik Devletler Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu’na geldikten 4 gün sonra gerçekleşti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.