Hollywood, Clinton’a ciddi yatırım yapmaya hazırlanıyor

Hollywood, Clinton’a ciddi yatırım yapmaya hazırlanıyor

Demokratların 2008 yılındaki başkanlık kampanyasında Hollywood’un desteği Hillary Rodham Clinton ve Barack Obama arasında bölünmüştü. Ancak bu seçimlerde Hillary Clinton’ın daha az rekabetle karşılaşması ve genellikle sol eğilimli olan eğlence endüstrisinin kampanya parası için ciddi bir kaynak olması bekleniyor.

Los Angeles Times’da yer alan haber ve  yorumlara göre Clinton şimdiden Jeffrey Katzenberg, Steven Spielberg ve “Girls” dizisinin yapımcısı Lena Dunham gibi sektörün ünlü isimlerinden destek aldı.

Hollywood, Demokrat başkan adayları için en önemli para kaynaklarından biri olarak görülüyor. 2012’de Başkan Obama için George Clooney’nin evinde düzenlenen tek bir bağış etkinliğinde Obama’nın tekrar seçilmesi için 15 milyon dolar toplandığı herkesçe biliniyor. Bu siyasilere yapılan bağış tarihinde tek bir gecede toplanan en yüksek bağışlardan biri.

Bazı ünlü destekçiler ise halen tarafsız. Ama siyasi danışmanlar, çoğunun kesinlikle sol görüşlü olduğu bilinen Hollywood’un güçlü oyuncularının Clinton’ın başkanlığı için tam destek vermelerini beklediklerini söylüyor.

2008 yılında Demokratların ön seçiminde zengin bir işadamı olan David Geffen ve Katzenberg’de dahil birkaç yüksek profilli Hollywood figürü Obama’yı desteklemişti. Clinton’ın endüstriyle olan uzun zamanlı bağlarından dolayı bu durum o kampta büyük bir yara açmıştı.

Clinton döneminde Beyaz Saray’da görev yapmış Demokrat siyasi danışman Chris Lehane Hollywood bağışçılarının ortak bir amaç anlayışıyla birleştiklerine inanıyor. Lehane “2008’de liderlik rolü için iki güçlü aday yarışıyordu. 2016’da sadece liderlik için yarışan tek bir güçlü aday var, bu da şov dünyasındaki insanların karar vermelerini çok kolaylaştırıyor.” diyor.

Ayrıca, kadın bir başkan seçme şansı eğlence endüstrisindeki kadınlar için birleştirici bir nokta olabilir. Bojarsky, “Her yerdeki kadınlar gibi Hollywood’daki kadınlar için de, kızlarına bunun mümkün olduğunu gösterebilecekleri bir an.” diyor.

Ama bazı ünlü Demokratlar Hillary’nin kampanyasına katılmak için henüz hazır değil. Bunlara ek olarak, sol eğilimli liberaller Clinton’ın iklim değişikliği ve savunma gibi önemli konularda fazla ılımlı olduğunu düşünüyor. Diğer bir grup demokrat da hala Obama’ya bağlı ve Clinton’ı açıktan desteklemektense Obama’nın kalan hedeflerini başardığını görmek istiyorlar.

Netflix İçerik Yöneticisi Ted Sarandos ve eşi Amerika’nın eski Bahamalar büyükelçisi Nicole Avant gibi bazı yüksek profilli Demokratlar henüz Clinton’a desteklerini duyurmadılar.

Principal Communications Group/Sky Advisory’nin sahibi Paul Pflug “Bazı önemli kişiler Clinton’ın adaylığı hakkında dikkatliden iyimsere kadar geniş bir yelpazede fikirlere sahip ve bu noktada neler yapması gerektiği ve kampanya stratejisi hakkında uzaktan analizler yapıyorlar. Ama sonunda çoğunluk Clinton’ın etrafında toplanacak.” diyor.

Los Angeles, Chicago ve New York’taki birkaç bağış etkinliğinin planlamaları şimdiden başladı.

Demokratların uzun süredir eğlence endüstrisinin ağır toplarından aldığı cömert destek, Cumhuriyetçilerin rakiplerinin sıradan Amerikalılardan kopuk olduğunu göstermek için kullandığı bir konu.

Responsive Politics Merkezi’ne göre 2008 yılının tüm seçim döneminde eğlence endüstrisi yaklaşık 51 milyon dolar topladı ve bu paranın yüzde 79’u Demokratlara gitti. 2012’de endüstri yaklaşık 66 milyon dolar topladı, bunun da yüzde 73’ünü Demokratlar için oldu.

Para toplamanın ötesinde, Clinton şimdiden adaylığını ilan ettiği yer olan sosyal medyada ünlülerin çekimini elde etmeye başladı. Birçokları desteklerini Twitter üzerinden gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.