Genç Türk bilim adamı ABD’nin en iyileri arasında

Genç Türk bilim adamı ABD’nin en iyileri arasında

California eyaletindeki Berkeley Üniversitesi’nde fizik ve moleküler hücre biyolojisi alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Beyaz Saray tarafından verilen “Genç Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü”ne layık görüldü. Yıldız, ocak ayında Washington’da gerçekleştirilecek özel gecede ödülünü Başkan Barack Obama’nın elinden alacak.

 

Türkiye, ‘hücrelerdeki yürüyen proteinler’ çalışmasıyla 2006 yılında da Science Dergisi tarafından ‘Dünyada yılın genç bilim adamı’ seçilen Ahmet Yıldız’ı Fem Yayıncılık’ın reklam filminden tanıyor.

 

Almaya hak kazandığı ödül konusunda Zaman Amerika’ya konuşan Yıldız, bunun kendisi için gurur vesilesi olduğunu dile getirdi. Ödülün Amerika’da yaşayan Türk bilim insanları için de sevindirici bir olay olduğunu belirten Yıldız, “Amerika’da çok iyi yetişmiş bilim adamlarımız var. Mesela Aydoğan Özcan ve Hatice Altuğ da bu ödüle 2011 yılında layık görülmüşlerdi. Bu kişilerin başarısı araştırmalarını yurt dışında devam etmek isteyen genç Türk dimağları için de örnek teşkil ediyor.” dedi.

 

Prof. Dr. Ahmet Yıldız, hücre içinde kargo taşımacılığı yapan motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü üzerine çalışmalar yapıyor. Araştırmaları sonucu metrenin milyarda biri çözünürlükte, yürüyen proteinleri takip etme yöntemi geliştirmiş. Şu anda ise yaşlılık ve kanser tedavilerinde yardımcı olacağını düşündüğü telomer ismi verilen DNA’lar üzerinde çalışıyor.

 

Kariyeri boyunca yapmış olduğu çalışmalarının neticesi olarak bu ödüle layık görüldüğünü dile getiren Yıldız, çalışmayı zevk haline getirmenin ve kendine güven duymanın başarının anahtarı olduğunu ifade etti. Yıldız, akademisyen adayı gençelere İngilizcelerini çok iyi öğrenmeleri, düşünce ve çalışmalarını görsel ve yazılı olarak sunma kabiliyetini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

 

DERSHANE ÖĞRETEMENLERİNİN ETKİSİ

 

Bilim adamı olmaya İstanbul Fen Lisesinde karar verdiğini dile getiren Yıldız, “Lise son sınıfta FEM Dershanesi’ne gitmiştim. Türkiye’de ilk 100’e girme başarısını gösterdim. Bu sayede istedigim bölüm olan Bogaziçi Üniversitesi Fizik’i kazandım.” dedi. Dersanedeki Fen Bilgisi öğretmenlerinden yurt dışı akademik kariyeri ile alakali bilgiler edindiğini ifade eden Yıldız, “Dershaneler günümüz egitim sisteminin geregidir ve ben de dershanede kisa zamanda cok sey ogrendim, daha once eksik olan derslerimi guclendirdim.” şeklinde konuştu.

 

Son olarak hem lisede hem üniversitede analitik ve kendini güzel ifade edebilen öğrenciler yetiştirilmesi için testli öğretimden ve yazılı sınav kalabalığından kurturulması gerektiğini söyleyen Yıldız, böyle bir sistemin eğitimde köklü bir değişikliği gerektirebileceğini belirtti. Yıldız, “Mevcut durumda, dershanelerin önemli bir ihtiyacı karşıladığını düşünüyorum.” dedi.

 

Prof. Yıldız, çalışmalarını Berkeley Üniversitesi’nde kendi adıyla anılan Yıldız Laboratuvarı’nda yürütüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.