Çinli göstericilere saldırı iddiası San Francisco’yu karıştırdı

Çinli göstericilere saldırı iddiası San Francisco’yu karıştırdı

Falun Gong isimli dini hareketin mensupları, Çin hükümetinin protesto edildiği gösteriler sırasında 8 kişinin saldırıya uğradığını iddia edince San Francisco şehrinde tansiyon yükseldi. Grant ve Washington sokaklarının kesişiminde yaşanan saldırı geçtiğimiz hafta belediye danışma kuruluna izletildi. Görüntülerde göstericilerin ‘San Francisco Pekin değildir’ yazılı bir pankart taşıdığı görülüyor. San Francisco polisi, haziran ayında iki göstericinin saldırıya uğradığını doğruladı.

Saldırıların arkasında yatan sebebin henüz bilinmediğini söyleyen polis memuru Carlos Manfredi “Saldırıyı gerçekleştiren kişinin Çin Kominist Partisi’ne üye olup olmadığını bilmiyoruz. Olay henüz çok yeni ve bilgi toplamaya devam ediyoruz” dedi.

Çin hükümeti tarafından ‘batıl ve şeytani düşünceye teşvik eden bir kült’ olarak tanımlanan ve dini tabanlı meditasyon uygulamaları yapan Falun Gong hareketi, 1990’lı yıllarda hızla yayılmaya başladı. Takip eden yıllarda hareketin bazı üyeleri işkenceye uğradıkları, karaborsa organ mafyası tarafından tehdit edildikleri ve rehabilite merkezlerine gönderildikleri gibi iddialar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçtı. Hareketin destekçilerini sıkça belediye önünde ve San Francisco şehrindeki parklarda meditasyon yaparken görmek mümkün. Çin mahallesinde ceset fotoğraflarını sergileyerek bir gösteri yapan hareketin gönüllüleri ‘bu görüntüler Çin hükümetinin gaddarlığının neticesidir’ diye konuşmuştu.

Çin’in her on yılda bir gerçekleştirdiği ve bu yıl Kasım ayında yapılacak olan revizyon hazırlıkları devam ederken bölgesel huzursuzluklar da baş göstermeye başladı. Grup üyelerinden Sherry Zhang, “Çin mahallesi, okyanusun öte tarafında yaşanan tansiyondan dolayı adı sürekli çatışmalarla anılan bir yer oldu” dedi. Zhang ayrıca Falun Gong grubu üyelerinin her yıl yapılan Çin yeni yılı etkinliklerine katılmalarının da engellendiğini iddia etti. Grup üyelerini kasteden Zang, “Onlar bu ülkeye daha güvenli olduğunu düşündükleri için kaçtılar. Bu ülkede insanların haklarını koruyan yasalar var” dedi. Zhang ayrıca grup üyelerinde hakim olan düşünceyi de dile getirdi ve “yerel yöneticiler insanların dini özgürlük haklarının saldırıya uğramasına izin vermemelidir” dedi.

Belediye yetkililerine izletilen videoda Falun Gong grubu üyelerinden birinin üzerine atlayan saldırgan kendisine saldırıya uğramış izlenimi vermek amacıyla göstericiyi kendi üzerine çekerek yolun ortasına düşüyor.

Polis memuru Manfredi, insanların ‘daha bilinçli tanık’ olmaları gerektiğini dile getirdi. Manfredi, ifade verilirken olayın tüm ayrıntılarıyla anlatılmasının önemine dikkat çekti. Manfredi konuyla ilgili olarak “Dosyaları ve mevcut kayıtları saklıyoruz. Herkesin dini özgürlük hakkının korunması konusunda çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.