Cinayet sanığının umudu Twitter

Cinayet sanığının umudu Twitter

Ünlü köpek eğitmeni Stover’ı öldürmekten suçlu bulunan Mark Oakes’a twitter umudu. Mark Oakes’ın yargılandığı davanın jüri üyelerinden olan 19 yaşındaki Caleb Chase’in dava boyunca kullandığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan gönderdiği mesajlardan dolayı kararın iptali söz konusu oldu.
Twitter sayfasında kendisini koyu bir Hristiyan olarak tanımlayan Chase’in 94 tane takipçisi var. Şu ana kadar 1.600 paylaşımda bulunmuş olan Caleb Chase gönderilerinde hangi davadan bahsettiğini belirtmemiş. Fakat davanın medya tarafından yakından izlenmesi, hangi davadan bahsedildiğinin kolaylıkla anlaşılmasını sağlıyor. Ses mühendisi olan ve Auburn Washington’da yaşayan jüri üyesi Caleb Chase, aslında hakimin jüri üyelerini dava hakkında kimseyle konuşmamaları konusunda uyardığını fakat bu uyarının sosyal paylaşım sitelerini içermediğini düşündüğünü söyledi. Paylaşımlarını jüri üyeleri için ayrılmış olan odadan akıllı telefonu veya diz üstü bilgisayarını kullanarak yaptığını anlatan Chase, gönderilerinde ne kendisinin ne de diğer üyelerin dava hakkındaki yorumlarını ve düşüncelerini paylaşmadığını belirtti. Ayrıca Chase bir kaç masum paylaşımın, böyle önemli delilleri bulunan bir davanın kararını etkileme ihtimalinin nasıl olduğunu anlayamadığını da sözlerine ekledi.
Daha önce başka eyaletlerde değişik davalarda da sosyal medyanın etkisi tartışılmış olsa bile, bu Washington Eyalet tarihinin dava kararını etkileme ihtimali olan ilk Twitter olayı oldu. Oakes’ın avukatı Suzane Lee Elliott tarafından yapılmış olan temyiz başvurusuna bu ay ya da önümüzdeki ay içerisinde mahkeme tarafından cevap verilebileceği söyleniyor. Konu hakkında açıklama yapılması istenen kıdemli savcı yardımcısı Rosemary Kaholokula cevabın henüz kayda geçmediğini ve maalesef bu konu hakkında yorum yapamıyacağını söyledi.

Amerika çapında bu tür problemlerle daha öncede karşılaşıldı. Fakat genellikle mahkemeler jüri üyelerinin davayla alakalı olmayan soyal medya paylaşımlarından dolayı dava kararlarını bozmuyorlar.

Oakes davasına benzer bir davada geçtiğimiz yıllarda Arkansas eyaletinde görüldü. Eyalet yüksek mahkemesi jüri üyelerinden birinin dava sırasında uyuduğu, diğerinin de Twitter’ı kullandığı belirlenen davanın, idam kararı bozuldu. Diğer örneklerin tersine Chase’ın paylaşımları dava kararı açıklandıktan sonra yapılmış.

Bahsi geçen Mark Oakes davasının karakterleri ve kısaca özeti şöyle: 57 yaşında ünlü köpek eğitmeni Stover, 45 yaşındaki eski eşi Linda Opdycke, Linda’nın zengin babası Wally Opdycke, ve Linda’nın kendisini koruması için tuttuğu fakat daha sonra sevgilisi olan  42 yaşındaki güvenlik görevlisi Mark Oakes.
Davanın devamında Stover’ın kanlarının Mark Oakes arabasında bulunması, cinayetin Oakes tarafından planandığını ispatladı. Mark Oakes, Stover’ın evine geldiğini önce Stover’ın köpeğini vurduğunu daha sonra evin içine girerek Stover’ın kafasına üç el ateş açtığını itiraf etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.