California’daki kuraklık yiyecek fiyatlarını tehdit ediyor

California’daki kuraklık yiyecek fiyatlarını tehdit ediyor

Birçok sebze ve meyvenin yetiştiği Güney California’da yaşanan olağanüstü kuraklık 2014’te tüm dünyadaki yiyecek fiyatlarını etkileyebilir.

California Riverside şehrinde dördüncü nesil bir çiftçi olan Andy Domenigoni bu yılın pek de iyi görünmediğini belirtti. Domenigoni,  “Nerdeyse bir ay önce ektiğim tarlalarım var, ama henüz filizler çıkmaya başlamadı.” dedi.

Yağmur bekleyen tek kişi Domenigoni değil. NASA Jet Propulsiyon Labaratuvarı iklim uzmanı Bill Patzert, batı Amerika’da on yıldan uzun süredir artan bir kuraklığın hakim olduğunu açıkladı. Patzert, “Batıdaki besiciler hayvanlarını satıyorlar. Texas’tan Oregon’a kadar bütün çiftçiler tarlalarını nadasa bıraktılar. Çiftçiler ve besiciler için çok zor bir yıl.” dedi.


Patzert, “Yağmura bağımlı olmak çok zor olabilir ama kuraklık Batı Amerika için aslında normal bir durum. Tarihte kuraklığın 50 yıl sürdüğü oldu. Güney California’daki bu yılki kuraklık tarihindeki en kötü kuraklıklardan biri.” dedi.


Patzert,“135 yıllık kayıtlara göre bu yıl en kurak yıl. Temmuz’dan beri iki buçuk santimden daha az yağmur yağdı. Normalde en yağmurlu zaman olan Ocak ayında hiç yağmur yağmadı. Hayatım boyunca böyle bir şey görmedim.” diye ekledi.

California’da şu anda yaşanan kuraklık nüfus artışı ve ekonomik gelişmeler nedeniyle 50 yıl öncekinden daha büyük bir etkiye sahip. California Amerika’nın en çok yiyecek yetiştiren eyaleti.

California Üniversitesi tarla ürünü uzmanı Milt McGiffen, “Kuraklığın kısa dönemde etkisi yiyecek fiyatlarının artması olacak. Uzun dönemde etkisi ise ülkede yeterince üretimin olmaması olacak. Önümüzdeki 50 yılda gidişat bu yönde olacak.” dedi.

Ayrıca nüfus arttıkça kişi başına düşen suyun azaldığını söyleyen McGiffen, “Ya sorunu çözecek teknolojik bir çözüm bulunacak ya da insanlar ölecek ve nüfus azalacak. Böylece durum düzelecek.” dedi.


McGiffen California’da yaşanan kuraklık sadece Amerika’yı etkilemediğini belirterek, “California Amerika’nın tahıl ambarı. Ama aynı zamanda denizaşırı ülkelere de çok büyük miktarlarda sebze, meyve ve hatta sığır ihraç ediyoruz. Yani korkunç bir kuraklık yaşandıpı zaman üretim azalacak ve bu da tüm dünyayı etkileyecek.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.