California State Üniversitesi’nde grev oylaması

California State Üniversitesi’nde grev oylaması

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi’nde (Cal State) 24 bin öğretim personeli geçtiğimiz pazartesi gününden itibaren sendikalarına grev başlatma yetkisi vermesi için oylama yapıyor.  Kaliforniya Öğretim Üyeleri Sendikası 22 aydır süren maaş, sınıf mevcudu ve benzeri konularda uzlaşma çabaları sonuçsuz kalınca, üniversitenin 23 kampüsünde güz döneminde iki gün grev yapılmasını teklif ediyor. Onaylandığı takdirde, grev her kampüste iki gün sürecek şekilde faklı kampüslerde birbiri ardına gerçekleşecek.

Sendika Cal State profesörlerini, okutmanlarını, kütüphanecilerini, danışmanlarını ve takım koçlarını temsil ediyor. 24,000 sendika üyesinin oy vermek için 27 Nisan a kadar süreleri bulunuyor.

Grev, Cal State’in bu mali yılda eyalet fonlarının 750 milyon dolar azaltıldığı ve gelecek yıl 200 milyon dolar daha azalma ihtimalinin bulunduğu çalkantılı bir dönemde gündeme geldi. Ekonomik kriz sebebiyle Cal State harçları arttırdı, açılan ders sayısını azalttı ve binlerce öğrenciyi geri çevirdi.

Sendika başkanı Lillian Taiz’e gore, üniversite rektörleri % 10 maaş zammı alırken öğretim üyelerinden çok fazla özveride bulunmaları isteniyor. Taiz, üniversite personelinin maaşlarına 2007’den beri zam yapılmadığını belirtti. Personelin en büyük taleplerinin sadece %1 oranında zam yapılması, sınıf mevcudu üzerinde daha çok kontrol sahibi olmak, geçici kontratla çalışan hocaların güvenceye alınması olduğunu vurguladı.
Sendikanın bu önerilerine karşılık, Cal State yetkilileri ise sendikanın taleplerinin üniversite sistemine 500 milyon dolar ek maliyeti olacağını ve şu anki bütçenin buna elvermediğini açıkladı. Üniversite sendikaya şimdilik zam yapmamayı, bu meseleleri ekonomi düzeldiği zaman tekrar ele almayı teklif ediyor.

Öğretim üyeleri de asıl meselenin sadece maaş zammı olmadığını, ekonomik kriz bahane edilerek öğrenci harçlarının arttırılmasını ve aynı zamanda rektör maaşlarına zam yapılmasının sinir bozucu olduğunu söylüyor. Taiz de üniversite yetkililerinin önceliklerini gözden geçirilmesinin şart olduğunu ekliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.