California eyaleti anadili İngilizce olmayan öğrencilere yardım hizmetini aksatıyor, davalar yolda

California eyaleti anadili İngilizce olmayan öğrencilere yardım hizmetini aksatıyor, davalar yolda

İki sivil haklar örgütünün ortak açıkladığı bir rapora göre, California’da İngilizce dil yeterliliğine sahip olmayan 20 binden fazla öğrenci yasal olarak kendilerine verilmesi gereken yardım hizmetleri almıyor. Rapora göre bu durum öğrencileri okulda başarısızlığa itiyor. Latham Watkins hukuk firması, eyalet 30 gün içerisinde eyalet sorunu çözmeye yönelik bir plan sunmazsa dava açılabileceği uyarısında bulundu.

2010-11 eyalet verilerinin incelendiği araştırmaya göre, California’daki 261 okul bölgesinde tüm yaş gruplarındaki öğrenciler İngilizce öğrenebilmek için hiçbir özel destek almıyor. Halbuki hem eyalet kanunları hem federal kanunlar bu hizmetlerin verilmesini zorunlu kılıyor.

California Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve Asya Pasifik Amerikan Hukuk Merkezi tarafından hazırlanan rapora göre, Los Angeles Unified okul bölgesinde 4,150, Compton Unified’ta 1,697, Salinas Union High’da 1.618  İngilizce desteği alamayan öğrenci bulunuyor.

‘İngilizce öğrenen’ olarak nitelenen öğrenciler California devlet okullarındaki toplam öğrenci sayısının dörtte birini oluşturuyor. Bu öğrencilerin % 85’i Amerika doğumlu. Rapora göre, başarı seviyesi en düşük grup olan bu çocuklara İngilizce öğretilmezse giderek başarısızlıkları artacak ve bu durum California’nın geleceğini de tehlikeye düşürecek.

Güney California ACLU başdanışmanı Mark Rosenbaum, “Eyalet eğitim yetkilileri on binlerce öğrencinin – çoğunluğu Amerika vatandaşı olmalarına rağmen – Californiyalılar olarak bizi birleştiren İngilizce diline erişimlerinin engellendiği bir kast sistemi oluşturuyorlar” dedi.

Raporu hazırlayan iki kuruluşun yanısıra Latham Watkins hukuk firması, eğer 30 gün içerisinde eyalet sorunu çözmeye yönelik bir eyalet planı sunmazsa dava açılabileceği uyarısında bulundu. Hukukçular gerekli hizmetleri vermeyen okul bölgelerinin eyalet yetkilileri tarafından yakından takip edilerek okul bölgelerinin incelenmesini, bir eylem planı oluşturulmasını ve yasalara uymayan bölgelere yaptırımlar uygulanmasını talep ediyor.  

Eyalet eğitim yetkilileri ise İngilizce öğrenen 1,4 milyon öğrencinin %98’inin gerekli hizmetleri aldığını ve en son verilen mahkeme kararlarına göre California Eğitim Bakanlığı’nın bu öğrencilere yardımcı olmak için yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladı.

Eyalet eğitim yetkilisi Karen Cadiero-Kaplan, “Son yıllarda yaşanan mali zorluklara rağmen California İngilizce öğrenenlerin gereken eğitimi ve hizmetleri almaları konusunda çok önemli ilerlemeler kaydetmiştir” dedi. Kaplan, bu konuda endişesi olan anne-babaların okul bölgelerine başvurmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

ACLU avukatlarından Jessica Pride ise, “Bazı anne ve babalar çocuklarının herhangi özel bir programa dahil olmamalarını tercih etseler bile kanunlara göre okul bölgesi bir öğrenci İngilizce öğrenen olarak nitelendiği sürece yardım sunmak zorundadır” dedi. Pride, bazı okul bölgelerinin bu öğrencilere nasıl yardımcı olacaklarını bilemediklerini, bazılarının ise tamamen göz ardı ettiklerini belirtti. Örneğin bir okul bölgesinin, İngilizce öğrenen öğrenciler için verilen eyalet ve federal fonlarını okula bilgisayar ekranları ve kameralar almak için kullandığı ortaya çıktı.

William S. Hart Union okul bölgesi ise İngilizce öğrenenlerin 1,142’sine yani yüzde 50’sine herhangi bir hizmet vermediklerini açıkladı.

Bir veli ise daha dört ay önceki okul bölgesi toplantısına kadar İngilizce bilmeyen çocuklarının İngilizce destek programlarına katılma hakkı olduğundan habersiz olduğunu belirtti. Veli, çocuklarının hiçbir özel programa yerleştirilmediğini açıkladı.   Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.