Arizona’nın Göçmen Yasası Anayasa Mahkemesi’nde

Arizona’nın Göçmen Yasası Anayasa Mahkemesi’nde

Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin bu hafta gündemindeki en sıcak konu tartışmalı göçmenlik yasa tasarısı. Yasaya ilişkin verilecek kararın kasım ayındaki seçimlerde Latinlerin oyunu etkilemesi bekleniyor.


2010 yılında Arizona valisinin imzaladığı yasa polise, şüphelendiği herkese kimlik ve vatandaşlık statüsü sorma yetkisi veriyor. Yasa dışı yollarla ikamet etmekle suçlanan birey, ancak izin belgelerini gösterdiği takdirde serbest bırakılıyor. Yasa ayrıca yasa dışı göçmenlerin çalışmalarını suç sayarken, polise  kamu suçu işlediğinden şüphelendikleri kimseleri kanıt göstermeksizin tutuklama yetkisi veriyor. Kamu suçu işleyenler çoğunlukla sınır dışı ediliyor.

Hukukçuların  Karşıt Görüşleri

Alt mahkeme tarafından askıya alınan tasarı göçmenler –Latinler- arasında  protestolara ve öfkeye yol açarken , yasa dışı göçmen karşıtlarından yoğun destek gördü.

Anayasa Mahkemesinin Çarşamba günü sözlü açıklamaları dinleyeceği oturumda  avukat Donald Verrilli’nin Arizona’yı, federal devletin göçmenlere ilişkin belirlediği  yasal alana müdahale etmekle suçlaması bekleniyor.

Öte yandan, Verrilli’nin iddiasına karşılık Arizona’yı destekleyen avukat Paul Clement’in ise federal göçmenlik yasasının, eyaletlerin yerel yasal düzenlemelerini desteklediğini söylemesi ön görülüyor.

Her durumda Arizona yasası  göçmenlerin devlet ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve kaçakçıların vahşi batıya dönüştürdükleri çöl sınır bölgesinin kontrolünü geri almak için devletin gerçekleştirdiği bir  girişim gibi algılanıyor.

Savcı Elena Kagan, avukat Verrillli’ye Arizona yasasına karşı yasal strateji geliştirme konusunda yardımcı olduğu gerekçesiyle davadan çekildi.

Kalan sekiz yargıç arasında yarı yarıya görüş ayrılığının olduğu, Anayasa Mahkemesi’nin  kararını Haziran ayı sonuna kadar verilmesi bekleniyor.

Sınır Güvenliği

Arizona destekçileri, ABD sınır uygulanmasındaki eksiklikler ile mücadele amacıyla eyaletlerin  yasa çıkarmaya  hakları olduğunu savunuyor.

Yargı Komite başkanı Lamar Smith, Arizona yasasının gerekliliğine vurgu yaparken, Obama’nın göçmenlik yasalarının uygulanması ve sınır güvenliliğinin sağlanmasında başarısız olduğunu iddia etti.

Kaliforniya yasaya karşı olan diğer 10 eyalete katılırken, San Francisco da San Jose, Oakland, San Leandro, Palo Alto, Berkeley yasaya karşı bölgeler arasında.

İnsan hakları savunucuları yasayı eleştirmeyi sürdürürken, bu yasanın onaylanması halinde ırkçılığın yasallaşarak önünün açılacağını iddia ediyorlar.

Kişinin göçmenlik statüsünün  sadece yüzüne bakarak anlaşılamayacağını söyleyen, Göçmen Hakları Projesi avukatı Jennifer Chang Newell Arizona’da yeşil kart sahibi olmalarına rağmen çok sayıda kişinin tutuklandığını belirtti.

Yasanın politikaya yansıyan yüzü düşünüldüğünde Anayasa Mahkemesinin kararı, ne olursa olsun Romyne’den çok Obamaya yarayacağa benziyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.