4 yıllık yüksek okul eğitimi talep görür mü?

4 yıllık yüksek okul eğitimi talep görür mü?

California eyaletinde 15 Community College’ın (yüksek okul) 4 yıllık eğitim verme hakkını kazanmasının ardından yetkililer iyi eğitimli mezunların düşük maaşlarla çalışmak zorunda kalacaklarına dair endişelerini dile getirmeye başladı.
‘İşverenler yeni açılacak bölümlerden mezun olacak öğrencilere ne teklif edeceklerini biliyorlar mı?’ Ya da ‘bir hastane yaklaşık 50 yıldır sağlık konusunda eğitim veren Loma Linda Üniversitesi mezunu birini mi yoksa yeni açılacak San Diego Mesa College mezunu birini mi tercih edecektir?’ sorularının cevabı merak konusu.

Yüksek okul yöneticileri firmaların bu yeniliğe kolay adapte olacağı görüşünde. Mesa College rektörü Pamela Luster, yerel firmalardan kendi okullarından mezun olacak öğrencilere karşı talep olup olmayacağını anlayabilmek için bu firmaların yöneticileri ile buluşmuş. Luster “Yöneticilere göre kesinlikle problem yok ve hatta sağlık alanında büyük ihtiyaç olduğunu dile getirdiler” dedi. Bunun yanı sıra zaten yüksek okulların yakın eyaletlerdeki diğer çevre üniversitelerde mevcut olan 4 yıllık bölümleri açma izinleri yok.
Eyalet yetkilileri pilot olarak başlayacak bu uygulamada kaç tane öğrencinin mezun olduğu, ne tarz işler buldukları ve ne kadar maaş aldıkları gibi verileri takip edecek. 2023 yılına kadar sürecek şekilde planlanan bu uygulama, başarılı sonuçlar elde edilirse tekrar edilebilecek. San Diego senatörü Marty Block “Verilerin nasıl geleceğini hep beraber göreceğiz” dedi.
California eyalet yetkilileri, mezunların maaş verilerini tutmakla bir diploma alabilmenin ne kadar paraya mal olduğunu hesaplamaya çalışan küçümsenmeyecek sayıdaki politikacı ve öğrenci sayısına dahil olmuş olacak. Birçok öğrenci üniversiteye gitmeyi kişilik gelişimleri ya da bilgi donanımları için bir fırsat olarak görmezken ödedikleri para karşılığında ne alacaklar, nasıl bir işleri ve ne kadar maaşları olacağı konuları ile daha çok ilgililer.
4 yıllık eğitim vermeye başlayacak olan yüksek okulların yıllık harç miktarının 10 bin dolar olması (bu California eyalet üniversitelerinin yarı fiyatı) özellikle evden uzakta okumak istemeyen öğrenciler için çok cazip.
Ancak araştırmalara göre başarılı ve ünlü okullardan mezun olmanın önemli avantajları var. Vanderbilt Üniversitesi Hukuk ve Ekonomi profesörü Joni Hersch’in yaptığı çalışmaya göre ünlü okullara giden öğrenciler diğerlerine göre çok daha yüksek maaşlar ile çalışıyor. Hersch’in 2003 ve 2010 yıllarında 178 bin mezundan toplanan verilere göre yaptığı yorumda Harvard Üniversitesi gibi çok başarılı bir okulda yüksek lisans yapmış erkekler, eğitimini daha az ismi duyulmuş bir üniversitede tamamlayanlara göre yıllık 50 bin dolar daha fazla para kazanıyor. Aynı şekilde kadınlar arasındaki karşılaştırmada da iyi bir üniversiteden yüksek lisans mezunu olanlar, isim yapmamış bir üniversiteden mezun olanlara göre yıllık 36 bin dolar daha fazla kazanıyor. Hersch’in çalısmasında yüksek okullar ile alakalı bir veri bulunmuyor ancak kendisi işverenlerin bu okullardan mezun öğrencileri işe alırken daha çok tereddüt yaşayacakları inancında. Bu sonuçların çok moral bozucu olduğunu ifade eden Joni Hersch “Gerçekten de birçok değişik kurumdan iyi bir eğitim alınabileceğine inanıyorum. Bu algının düzelmesi sadece biraz zaman alacak” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.