Soykırım uzmanı ve USAID Başkanı Samantha Power’a çalışanlarından Gazze tepkisi

Soykırım uzmanı ve USAID Başkanı Samantha Power’a çalışanlarından Gazze tepkisi

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı (USAID) ve soykırım konusunda dünyaca ünlü bir akademisyen olan Samantha Power, Salı günü halka açık bir etkinlikte Gazze’deki savaş ve ABD’nin suç ortaklığı konusundaki duruşunu sorgulayan USAID çalışanları tarafından topa tutuldu.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, ABD yönetimlerinin dünyanın farklı yerlerinde gerçekleşen soykırımlardaki rolünü ve eylemsizliğini ele aldığı Pulitzer ödüllü “A problem from Hell” adlı kitabın yazarı olan Samantha Power, Gazze konusundaki duruşu nedeniyle USAID çalışanları tarafından sorgulanıyor.2013-2017 yılları arasında2013-2017 yılları arasında Obama yönetimi altında ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak görev yapan Samantha Power, 2021’den beri USAID’in başında bulunuyor. Harvard’da hoca iken Obama tarafından yönetimde görevlendirilen Power, ABD’nin günahlarını inceleyerek kariyer yaptı.

Ancak, İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu saldırılar ve ABD’nin İsrail’e olan kayıtsız desteği, ABD yönetimindeki pek çok birimde olduğu gibi USAID çalışanlarını da böldü.

Gazze’de olanlara tepki olarak USAID’deki görevinden istifa eden Agnieszka Sykes, etkinlikte Power’ı istifa etmeye ve konuşmaya davet etti.

Sykes’a yorumları için teşekkür eden Power, Gazze’deki durumun korkunç olduğunu söyledi. Bir başka çalışan Hannah Funk ise, “ABD dış politikasındaki bu ikiyüzlülükle hesaplaşmak ve üstesinden gelmek için bize nasıl liderlik ediyorsunuz?” diye sordu.

Funk’a verdiği yanıtta Power soykırım suçlamalarına değinmedi ancak “7 Ekim’de yaşananların bir daha asla yaşanmaması çok önemli” diyerek İsrail’in askeri harekatını üstü kapalı bir şekilde savundu. “Hamas liderliği serbest kaldığında, biliyorsunuz, aynı tür saldırılar, aynı tür rehin alma, aynı tür cinsel saldırılar tekrar yaşanabilir” dedi.

Power’in kullandığı, “Vahşet karşısında sessiz kalmak tarafsızlık değildir; vahşet karşısında sessiz kalmak göz yummaktır,” sözü kendisine karşı çıkanlar tarafından sık sık hatırlatılıyor.